Demonstrationer mot president Donald Trump i maj. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Uppgifter: USA drar ner på flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering kommer att dra ner på antalet flyktingar som landet tar mot, till maximalt 45.000 människor kommande år, enligt två insatta källor.

Sedan 1980, då en lag om flyktingmottagande skrevs under, har taket aldrig satts lägre än 67 000. På senare år har det ofta legat på 70–80.000.

Presidenten måste gå genom kongressen för att förändra siffran och det måste ske före det nya räkenskapsåret som börjar den 1 oktober.

Lägsta siffran sedan 2001

Antalet flyktingar som i praktiken välkomnas till USA når inte alltid upp till taket. Som lägst har siffran legat efter terrorattackerna den 11 september 2001. Då fick bara omkring 27 000 flyktingar stanna i USA.

För det nuvarande räkenskapsåret – som alltså avslutas sista september – fanns ett tak på 110.000 flyktingar, efter ett beslut av den förre presidenten Barack Obama. Det sänkte hans efterträdare Donald Trump till 50.000 genom ett dekret i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer