Donald Trump. Foto: TT

Fortsatt stopp för Trumps inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare i Hawaii förlänger stoppet för Donald Trumps nya inreseförbud.

USA:s presidents dekret stoppades tillfälligt för några veckor sedan, bara timmar innan det skulle träda i kraft, men nu stoppas det på obestämd tid medan fallet fortskrider.

Läs mer: Trump skriver på nytt inreseförbud

Trumps inreseförbud

– Vi klandrar inte president Trump för att vara politisk inkorrekt. Vi kritiserar honom för att vara konstitutionellt inkorrekt, sade Hawaiis statsåklagare Doug Chin i sitt öppningsanförande inför domstolen, enligt NBC.

Den amerikanska delstaten anser att förbudet skulle skada turismen och möjligheten att rekrytera utländska studenter och arbetare.

Liknade förbudet vid en blinkade neonskylt

Åklagare Chin sade att det reviderade inreseförbudet i själva verket är ”en neonskylt som blinkar ”muslimförbud, muslimförbud” som regeringen inte bryr sig om att stänga av”.

Justitiedepartementet har påpekat att Hawaii bara tagit emot tre flyktingar sedan 2015 och att de är från Burma. Argumentet avfärdades med frågan om det är juridik eller en matematisk övning.

Nya ordval

Justitiedepartementet, å sin sida, hänvisar till en rad terrorutredningar mot utlänningar som rest in i USA lagligt samt underströk att alla referenser till religion är bortagna ur presidentordern, till skillnad från den första skrivningen.

Trumps första dekret stoppades också i domstol som grundlagsvidrigt. Vita huset lade därefter fram den aktuella, nedbantade presidentordern i början av mars, enligt vilken människor från sex i företrädelsevis muslimska länder (Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen) skulle stoppas från att resa in i USA under 90 dagar. Personer med uppehållstillstånd och visum var dock undantagna, till skillnad från den första skrivningen.

Parallellt planerade Trump att stoppa allt flyktingmottagande i 120 dagar för att hålla ”islamistiska terrorister” borta samt ge Washington DC tid att ta fram rutiner för ”extrem granskning” av personer från de utpekade länderna.

Kan nå HD

I USA:s rättssystem kan en federal domare häva ett presidentdekret i hela landet. Det andra inreseförbudet stoppades av domare i Hawaii och Maryland i mitten av mars, ett stopp som nu således fastslagits.

Om Vita huset överklagar hamnar ärendet i den appellationsdomstol i San Francisco som stoppade den första presidentordern. Nästa anhalt därefter är Högsta domstolen – som just nu är en domare kort och därför kan hamna i ett läge där man röstar lika och inte kan avgöra en fråga. Senaten har aviserat en votering om Trumps konservative HD-domarkandidat Neil Gorsuch nästa fredag, men Demokraterna vill dra ut på processen.

Presidentordern om inreseförbud

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visa skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan ”religiöst förtryck” (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för ”extrem granskning” av människor från de utpekade länderna.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men har tills vidare stoppats av domstolar i Hawaii och Maryland.

Källa: Amerikanska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet