Färre vill resa till USA. Foto: TT

Trumpeffekten: Färre vill resa till USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera resebyråer ser ett fall i bokandet av resor till USA sedan Donald Trump blev president, rapporterar DN. Trenden är internationell och inreseförbudet från vissa länder kan spela in.

Efter att Donald Trump svor presidenteden i januari har intresset för att resa till USA fallit. I synnerhet blev trenden tydlig efter att president Trump kom med sitt förslag om inreseförbud för medborgare från sju länder.

Sedan januari har antalet resor till USA i sommar bokade via resesajten Ticker sjunkit med 13 procent jämfört med förra året, skriver Dagens Nyheter.

Kostat reseindustrin 1,5 miljarder

Men trenden är global. Redan i början av februari började den internationella reseindustrin se ett fall i bokningar och sökningar på resor till USA.

Framför allt har tros förslaget om inreseförbud från vissa länder har spelat en roll. Analytiker från the Global Business Travel Association (GBTA) uppskattar att president Trump har kostat den amerikanska reseindustrin 185 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor.

17 procent billigare

I en Sifo-undersökning som Ticket gjort anger 9 procent att valet av Donald Trump till president har spelat roll för deras val av resemål. Det här har effekt på priserna, att åka till USA i sommar är 17 procent billigare än förra året, säger Ticket.

Reseanalysföretaget Forward Keys släppte en rapport tidigare i år som visade att det föreslagna inreseförbudet gjort att bokningarna från de berörda länderna, fallit med 80 procent. Men även bokningar från andra delar av världen sjönk med 6,5 procent enligt Forward Keys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet