Foto: Scanpix

Nytt bakslag för Trumps skotska miljardbygge

Uppdaterad
Publicerad

En reklamkampanj från den amerikanske multimiljardären Donald Trumps skotska golf-resort skulle avskräcka från bygget av en vindkraftpark. Men nu förbjuds reklamen.

Denkontroversiella annonsen publicerades i flera skotska tidningar och visar enbild på en motorväg och ett hundratal vindkraftturbiner under rubriken: Är dethär Skottlands framtid? Bilden är tagen i Kalifornien.

Annonsen säger också att landets turism och natur hotas avvindkraftbygget och att den ansvarige ministern, Alex Salmond, även låg bakombenådningen av den nu avlidne och då dödssjuke Lockerbie-terroristen AbdelbasetAli al-Megrahi 2009.

Varken bildvalet eller påståendet att turismen kan komma attlida gillades dock av ASA (The Advertising Standards Authority), som ansåg attannonsen var vilseledande och inte längre fick publiceras i sin nuvarande form, rapporterar The Guardian.

Donald Trump har kommenterat domen via sitt twitter-konto. Hankallar beslutet ”politiskt” och anklagar Skottland för att sakna en fri press.

Han skriver också att annonskampanjen kommer att visas iresten av världen och att den absolut inte far med osanning.

”Världens bästa golfbana” i fara?

Den skotska regeringen gav i slutet av mars grönt ljus tillden vindkraftpark som fått Donald Trump att rasa.

Trump menar att bygget kommer att förstöra utsikten frånhans golf-resort, som han kallar för ”Världens bästa golfbana” och som väntas kosta750 miljoner pund (7,7 miljarder kronor) att bygga.

Bakom vindkraftparken i Aberdeen-bukten ligger blandandra svenska Vattenfall, som är huvudägare.

Donald Trump har under flera årmotarbetat projektet och lovat att han ska plöja ner stora pengar för attstoppa bygget, som består av elva stycken gigantiska vindkraftverk.

Affärsmagnaten har också flera gånger hotat att stämma de inblandade ivindpark-projektet, som enligt Trump kommer att bli spiken i kistan för bådeturism och natur i Aberdeen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.