Visa alla (2)

May: ”Ett personligt nederlag för mig”

Publicerad

Storbritanniens pressade premiärminister Theresa May höll på onsdagkvällen tal till nationen från residenset på Downing street nummer 10.

Theresa May inledde sitt tal med att ursäkta sig inför det brittiska folket och beklaga att ledamöterna i parlamentet inte lyckats enas om ett avtal som gör att landet kan lämna EU under ordnade former den 29 mars som planerat.

– Det är ett personligt nederlag för mig, sa May.

Utesluter folkomröstning

Hon berättde vidare att hon tidigare under dagen skickat en begäran till EU om att skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU från den 29 mars till den 30 juni. Hon sade också att ett längre uppskov än så inte är aktuellt.

Theresa May utesluter också att en ny folkomröstning ska hållas om EU-medlemskapet, något som vissa politiker förespråkat. Osäkerheten om vad som ska ske härnäst fortsätter.

EU godkänner framflyttning

EU är redo att flytta fram Storbritanniens utträdesdatum, men det är en öppen fråga hur långt utträdesdatumet ska flyttas fram, säger EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk under en presskonferens på torsdagen.

Tusk påpekar att en kort förlängning kan ske endast om det brittiska parlamentet godkänner avtalet.

Avgörs på torsdagens toppmöte

Svaret från EU:s rådsordförande Donald Tusk är att man är redo att flytta fram datumet, men endast under förutsättning att det brittiska underhuset accepterar det framförhandlade brexit-avtalet. Ett förslag som parlamentet redan förkastat och som talmannen därför förbjudit regeringen att lägga fram fler gånger.

Frågan avgörs av EU:s regeringschefer vid torsdagens toppmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer