Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från världskändis till inlåst på en ambassad – vem är Julian Assange? Foto: TT

Nytt beslut om Julian Assange-utvisningen

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av Julian Assange från Storbritannien till USA har nu formellt godkänts av en brittisk domare. Det innebär att frågan om utvisning nu ligger på den brittiska inrikesminister Priti Patels bord, rapporterar AP.

Det är Westministers Magistrates Court som nu fattat beslut om att godkänna utvisningen och det blir därmed upp till inrikesministern att ta beslut. Domstolens beslut kan dock fortfarande överklagas till högre instans, skriver AP.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har begärts utlämnad av USA där han är misstänkt för spioneri och dataintrång efter den omfattande publiceringen av läckta hemligstämplade dokument som Wikikelaks gjorde 2010. Dokumenten handlar om militära insatser i Afghanistan och Irak.

Rättsprocessen om hans utlämnande har pågått i flera år, 2021 fattade en brittisk domstol beslut om att inte utlämna Assange med hänvisning till att hans hälsotillstånd var skört.

Demonstranter som stöttar Assange befann sig utanför domstolen i London under onsdagen för att protestera mot utlämningsbeslutet, rapporterar brittiska medier.

 I klippet ovan kan du se en sammanfattning av Assange-fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.