Trumps besked: USA ska utreda strafftullar på kinesiska produkter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump skrev i dag under ett nytt tullbeslut som riktas mot kinesiska produkter. Beslutet är inte färdigt utan ska nu utredas. Han presenterade det själv vid ett direktsänt framträdande.

– Många har dragit fördel av oss, säger Trump.

Ett hundratal olika produkter kan beläggas med upp till 50 miljarder dollar i tullar, enligt flera nyhetsbyråer.

Donald Trump säger att han ser på Kina som en vän, men att – beroende på hur man räknar – har USA ett handelsunderskott gentemot Kina på 500 miljarder dollar.

USA:s nya tullar

– Det är det största underskottet i historien, det är bortom kontroll, säger Donald Trump.

Förslaget är inte färdigt än utan ska utredas vidare.

Trump: Vårt handelsunderskott är 800 miljarder

Trump säger också att USA:s totala handelsutskott mot andra länder och grupper av länder är 800 miljarder dollar och att det finns många dåliga handelsavtal som nu ska omförhandlas.

– Många har dragit fördel av oss. När jag träffar utländska ledare ler de åt oss, de kan inte fatta att de har kommit undan med detta så länge. Men den tiden är över, säger Trump.

Han lyfte ordet ömsesidighet som ett nyckelord i förhandlingarna med andra länder.

Hos amerikanska företagare som exempelvis lantbrukare och elektronikförsäljare växte farhågorna för ett handelskrig när Kinas regering förklarade att den tänker ta till ”alla nödvändiga åtgärder” för att försvara sig, skriver nyhetsbyrån AP.

Vilka varor som kommer att omfattas ska utredas. Även kinesiska investeringar i USA ska begränsas.

– Risken för ett handelskrig mellan Kina och USA trappas upp nu. Den här åtgärden är ju direkt riktad mot Kina och nu får vi se hur Kina svarar på det, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, till TT.

Hot om motåtgärder från Kina

Kinesiska hot har framförts om motåtgärder riktade mot amerikanska jordbruksprodukter som sojabönor.

– Kina vill inte ge sig in i ett handelskrig med någon. Men om någon tvingar oss att utkämpa ett handelskrig kommer vi varken vara rädda eller gömma oss, säger Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslutet av en utredning som visar att Kina med statliga subventioner snedvrider konkurrensen och även ansvarar för stöld, påtryckningar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriella rättigheter som tillhört amerikanska företag.

De nya Kinatullarna kommer sedan Trump tidigare i mars beslutat om USA-tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som träder i kraft på fredagen.

Vädjan till Trump i brev

Enligt AP skickade dussintals industrigrupper i helgen ett brev till president Trump, där de varnar för att ”införandet av svepande tullavgifter kan starta en kedjeredaktion med negativa konsekvenser för amerikansk ekonomi”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet