Det nya myntet till vänster och det gamla myntet till höger. Foto: TT

Nytt enpundsmynt i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Idag sätts nya enpundsmynt i cirkulation i Storbritannien. De tolvkantiga mynten ersätter de runda mynten, som introducerades 1983 och blir ogiltiga den 15 oktober i år.

– Det nya pundmyntet kan mycket väl komma att bli det sista i valutans historia, säger James Frost, talesperson för betaltjänstföretaget Worldpay.

Britterna har sex månader på sig att spendera sina gamla mynt, och nu uppmuntras välgörenhetsorganisationer att ta tillfället i akt och öka sin insamlingsverksamhet, skriver Telegraph.

Royal Mint, det regeringsägda företag som tillverkar mynten, uppmanar välgörenhetsorganisationer att öka sin närvaro vid affärer, marknader och andra allmänna utrymmen där folk kan tänkas ha plånboken nära till hands. Enligt den brittiska regeringens forskning sitter befolkningen på flera miljoner enpundsmynt, sparade i spargrisar eller tappade under soffor och bilsäten, som de nu manas att leta rätt på och spendera.

Automater och kundvagnar uppgraderas

Regeringen har i ett halvårs tid påmint företag och butiker att anpassa maskiner, automater och kundvagnar till de nya mynten. Varningen hörsammades inte av alla – Tesco, Storbritanniens största dagligvaruhuskedja, missade att uppgradera runt 100.000 kundvagnar, enligt Mirror. För att undvika kaos låste de upp kundvagnarna i 190 butiker, under det att de stegvis anpassar dem till de nya mynten.

Det sista pundmyntet?

Vissa kritiker till det nya myntet menar att det snart kan bli överflödigt, då Storbritannien snabbt rör sig mot ett kontantlöst samhälle.

– Under 2015 spenderades 21 miljarder pund via kontantlösa betalningar i Storbritannien. Det är mer än i något annat europeiskt land. Det nya pundmyntet kan mycket väl komma att bli det sista i valutans historia, säger James Frost, talesperson för betaltjänstföretaget Worldpay, till Mirror.

Enligt Mirror beräknas den 247-procentiga årliga ökningen av kontantlösa betalningar göra myntet överflödigt redan om tio år.

Även i Sverige pågår ett mynt- och sedelutbyte sedan 2015. Nya sedlar och mynt i alla valörer har introducerats, och utbytet avslutas med att de gamla 100- och 500-kronorssedlarna samt de gamla 1-, 2- och 5-kronorsmynten blir ogiltiga den 30 juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.