Alla passagerare på fastfruset fartyg räddades

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk helikopter har lyft med strandade forskare och turister på Antarktis. De 52 passagerarna med besättning har varit fast på isarna sedan den 22 december.

Samtliga 52 passagerare har räddats från Antarktis isar och befinner sig nu på den australiska isbrytaren Aurora Australis, bekräftar myndigheter på Twitter. Flera i besättningen kommer dock att stanna kvar på det fastfrusna fartyget tills vidare.

Expeditionsledaren Christ Turney bekräftar på Twitter att de räddats.

”Vi har tryggt lyckats ta oss till Aurora Australis. Ett stort tack till kinesiska och australiska räddningsarbetare för allt deras hårda arbete!”

Räddningsaktionen tog fem timmar, eftersom fem turer med räddningshelikoptern krävs för att få med alla passagerare och bagage, skriver BBC.

Nu kommer det dock att dröja veckor innan passagerarna får kliva i land eftersom isbrytaren måste färdas en omväg för att kunna tanka.

Planer höll på att äventyras

74 ombordvarande, varav 52 passagerare, har tvingats att fira både jul och nyår på det ryska fartyget Akademik Sjokalskij. Isbrytaren fastnade på julafton och skickade ut nödsignal på juldagen, cirka 2.800 kilometer söder om Tasmanien.

En sen ändring i planerna höll på att äventyra hela räddningsaktionen, skriver AP. Passagerarna skulle ha transporterats till en närliggande kinesisk isbrytare, för att ta dem vidare till ett australiskt fartyg, men havsis omöjliggjorde transporten till det kinesiska fartyget.

Passagerarna togs i stället till ett isflak, och åkte därifrån båt till det australiska fartyget.

– Jag tror att alla är lättade och glada över att kunna tas till den australiska isbrytaren och sen hem, säger Chris Turney till AP från en satellittelefon.

Jubel bland besättning och passagerare

Efter att räddningsaktionen inletts imorse skrev Turney ett jublande inlägg på Twitter.

”Den första helikoptern här för att ta oss hem. Tack till alla.”

Tidigare la han ut en video från 5.30 i morse (lokal tid) från hur helikoptern testlandade på den provisoriska landningsplatsen, som passagerare och besättning trampat upp bredvid det strandade fartyget.

Försök att rädda de 74 strandade människorna med isbrytare har under mellandagarna misslyckats på grund av hårt väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Forskare fast på Antarktis

Mer i ämnet