Nyårshälsning från isbrytaren

Uppdaterad
Publicerad

Besättningen och passagerarna på det fastfrusna forskningsfartyget i Antarktis sjunger egenkomponerad sång för att hålla humöret uppe.

Besättningen har dessutom gett sig ut på isen för att trampa ner snö – så att kinesiska helikoptrar ska kunna landa där och undsätta dem.

– Det är den 31 december, klockan är tre på eftermiddagen och vi har precis fått veta att Aurora inte kan nå fram till oss. Nu förbereder vi en helikopterplats, säger kapten Chris Turney i en video på Youtube.

Forskare fast på Antarktis

Bakom honom ses ett tjugotal människor trampa runt på den snötäckta isen. Senare i filmen går de i armkrok över snön, sjunger nyårsvisan Auld lang syne – och trampar snö.

De 74 ombordvarande på Akademik Sjokalskij ser dock ut att få fira nyår på det ryskflaggade fartyget. Tidigare räddningsförsök med hjälp av den australiska isbrytaren Aurora Australis har fått avbrytas på grund av väderförhållanden. Och vädret på nyårsaftonen gjorde att det inte var meningsfullt att försöka evakuera dem ens med helikoptrar.

Men det verkar inte gå någon nöd på dem. Skeppsläkaren Andrew Peacock berättar enligt AFP att folk visserligen är trötta på att vänta på att bli undsatta. Men tills räddningen kommer försöker de hålla humöret uppe med olika sysselsättningar som spansklektioner och yoga, skriver CNN. Dessutom komponeras en ny sång för nyårsfirandet då det också vankas en festlig middag och tid i baren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast på Antarktis

Mer i ämnet