Foto: TT

Nytt jordskalv registrerat i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med magnituden 3,0 har uppmätts i Nordkorea, uppger både kinesiska och sydkoreanska myndigheter. ”Sannolikt inte orsakat av mänsklig aktivitet!” twittrar CTBTO, den organisation som övervakar kärnvapen.

Sydkoreas meteorologiska institut bekräftar att ett skalv på magnituden 3.0 har inträffat i Kilju-området i den nordliga Hamgyong-provinsen, rapporterar Reuters.

Skalvet inträffade på förmiddagen svensk tid i det område där Nordkorea tidigare utfört kärnvapenprov. Sydkorea gör dock bedömingen att det denna gång rör sig om ett naturligt jordskalv.

Troligen inget bombtest

Den analysen delas nu av CTBTO, den organisation som övervakar kärnvapenprov jorden runt.

”0829UTC (skalvet) är sannolikt inte orsakat av människa”, skriver CTBTO:s chef Lassina Zerbo på Twitter. Med andra ord orsakades det troligen av naturliga spänningar i jordskorpan och inte något nytt kärnvapenprov.

Analysen är dock ännu inte klar.

Foto: Skärmdump Twitter

Kina ändrar sin bedömning

Kinas myndighet för jordbävningar uppmätte skalvet till magnituden 3.4 och gjorde först bedömningen att det handlade om en ”misstänkt explosion” orsakad av mänsklig aktivitet, men ändrade sig sedan och sa att skalvet hade samma egenskaper som en naturlig jordbävning.

När den nordkoreanska regimen tidigare i september genomförde ett kärnvapentest uppmättes ett skalv med magnituden 6,3. Då var mätinstitutet i kringliggande länder snabbt ense om att det orsakats av ett kärnvapentest, något som sedan visat sig korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.