Seismolog Reynir Bödvarsson. Foto: TT

Seismologen: Skalvet måste analyseras noga

Uppdaterad
Publicerad

Är det ett kärnvapentest eller en naturlig jordbävning som ligger bakom det senaste skalvet i Nordkorea? Frågan är svår att avgöra i nuläget: – Det kan också vara en kombination, säger seismologen Reynir Bödvarsson till SVT Nyheter.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, menar att det i nuläget är svårt att avgöra vad det är som orsakat skalvet i Nordkorea. 

Sydkoreanska myndigheter bedömer att det rör sig om ett naturligt jordskalv medan deras kinesiska kollegor misstänker att det rör sig om en explosion – i klartext ytterligare ett kärnvapenprov utfört av regimen i Nordkorea.

Inducerat skalv

– En tredje möjlighet är ett inducerat skalv, det vill säga ett naturligt skalv som orsakas av spänningar i jordskorpan, men som utlöses av att man tidigare sprängt kärnvapen. Berget i närheten av testplatsen försvagas och gör att spänningar som byggts upp sedan länge kan släppa. 

Enligt Reynir Bödvarsson är dagens skalv för svagt för att man ska kunna analysera på mätstationer på stort avstånd, till exempel i Sverige. Det som krävs är i stället detaljerad information från så många olika mätpunkter som möjligt i de närliggande länderna, och den kan ta tid att sammanställa. 

Måste vara säker

Att CTBTO, den internationella organisation som övervakar kärnvapenprov , ännu inte gett något besked är klokt, menar Reynir Bödvarsson: 

– De analyserar just nu data för fullt och deras uppgift är avgöra om det är kärnvapen som ligger bakom skalvet. De måste vara säkra innan de uttalar sig, särskilt med tanke på den senaste tidens spända läge. 

Det går också att mäta radioaktivt nedfall för att svara 100 procent säkert på om det rör sig om atomvapenprov eller inte. Men även dessa kräver noggranna analyser som tar tid.

LÄS MER: Nytt jordskalv registrerat i Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.