Utrikesminister ann Linde pratar med media när hon anländer till EU-möte i Luxemburg. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Linde om Turkietmötet: Konstruktiva samtal

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminster Ann Linde (S) mötte på måndagen 13 juni representanter för Turkiet, Finland och Nato i Bryssel. Linde säger att samtalen är invecklade men konstruktiva.

-Vi konstaterar att det har varit konstruktiva samtal och samtalen kommer att fortsätta, och det är det viktigaste, sade Linde till TT sedan samtalen avslutats strax före kl 18 på måndagen.

Diskussionerna inleddes efter lunch och pågick i fem timmar.

Sverige och Nato

– Att man satt så länge och är beredd att ha fortsatta samtal tycker jag ändå tyder på att det finns en process nu som fungerar, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT

– Det återstår förstås att se hur president Erdogan reagerar. Det vet man inte, han kan komma att lägga en blöt filt över det hela. Men de här första signalerna tycker jag är positiva även om de svåra frågorna återstår att lösa.

”Tydliga framsteg”

Ledaren för Finlands delegation, Petri Hakkarainen, är positiv.

”Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarande måste komma överens. Resultaten från i dag ska nu gås igenom i huvudstäderna. Det gemensamma målet är att fortsätta diskussionen så fort som möjligt”, säger han i ett uttalande på det finländska presidentämbetets webbplats

Linde säger att samtalen förs i en respektfull anda men vill inte säga om tonläget blivit mjukare.

– Jag vill inte gå in på sådant. Dessutom är det så i komplicerade förhandlingar att man alltid får vara förberedd på att det kan ta lång tid, säger hon.

Turkiskt nej till Sverige och Finland

Den 29 och 30 juni hålls Natotoppmöte i Madrid. En av frågorna som då ska upp på agendan är de nya ansökningarna.

Den snabba ansökningsprocess som både Nato och de tilltänkta medlemsländerna önskat sig hotas av Turkiets nej. Intensiva samtal har pågått de senaste veckorna, samtidigt som turkiska företrädare gång på gång upprepat att Turkiets nej står fast.

Turkiet har anklagat både Sverige och Finland för samröre med bland andra PKK och ställt upp en rad krav för att godkänna ländernas Natoansökningar. Bland annat har man krävt utlämnanden av kurder från Sverige och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet