Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hultqvist (S) fåordig om Natoprocessen: ”Går inte att garantera en viss tidpunkt” Foto: ADEM ALTAN/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Turkiet fortsätter att sinka Natoprocessen: ”Kommer att ta lite mer tid”

Uppdaterad
Publicerad

På Natos pågående försvarsministermöte är Sveriges och Finlands ansökningar i fokus. Enligt USA:s Natoambassadör finns en vilja inom försvarsalliansen att skynda på processen. Men samtidigt ska Turkiet ha vägrat att ha ett möte med de nordiska länderna under onsdagen, enligt uppgifter till Financial Times.

Turkiet tackade nej till ett möte, lett av en högt uppsatt Natotjänsteman, med Sverige och Finland som var planerat att hållas på onsdagen. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till en källa med insyn. Turkiet hävdar att Sverige och Finland stödjer den kurdiska milisen YPG, och kräver ett stopp för det för att säga ja till Natoansökningarna. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade på onsdagen att kraven måste mötas innan man är redo att förhandla, och han menar också att de senaste dokumenten Sverige har skickat till Turkiets regering inte lever upp till förväntningarna.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om det inställda mötet på onsdagen. Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare”, skriver UD i ett mejl till SVT.

Pågår diskussioner i Bryssel

Natoprocessen är ett av huvudämnena vid Natos pågående försvarsministermöte i Bryssel. USA:s Natoambassadör Julianne Smith säger enligt TT att hon gärna ser de nordiska länderna som blivande medlemmar i tid till Natotoppmötet i Madrid om två veckor. Att processen blir klar innan toppmötet är något som Finlands statsminister Sanna Marin har pekat ut som viktigt och enligt Julianne Smith finns inom Nato en vilja att påskynda processen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade på onsdagen Turkiets försvarsminister Hulusi Akar i Bryssel – men han ville inte säga hur samtalet gick.

– Självklart förde vi ett resonemang men jag tänker inte gå in på vad vi sa. Det är en dialog som förs mellan Turkiet och Sverige, det är också flera Natoländer inblandade, säger Hultqvist i Aktuellt.

Jens Stoltenberg: ”Var mer optimistisk då”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är övertygad om att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar, men medger att han var väl snabb när han tidigare talat om hur fort Natoprocessen kan gå, rapporterar TT.

– Jag var mer optimistisk då, det är korrekt. Men fram till att Turkiet uttryckte sin oro så hade vi ingen anledning att tro att det här skulle vara något problem för Natomedlemmarna. Sedan har en viss oro lagts fram på bordet och nu kommer det att ta lite mer tid, sa Stoltenberg på en pressträff på onsdagen.

Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott, har sagt att Turkiet inte kommer ge med sig i första taget. Enligt The Guardian säger han att Turkiet är beredda att förhala Sverige och Finlands medlemskap i ett år om så krävs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så låter den finska debatten om Turkiets krav – Liselott Lindström rapporterar från Helsingfors. Foto: TT/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer