Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så låter den finska debatten om Turkiets krav – Liselott Lindström rapporterar från Helsingfors. Foto: TT/AP

Experter: Därför dumpar inte Finland Sverige i Natoprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till Natomedlemskap blev inte så friktionsfri som de svenska och finländska makthavarna hade hoppats. Men kan Turkiets obstruerande mot Sverige leda till att Finland går sin egen väg i processen?

Mycket osannolikt, bedömer den finlandssvenske experten Tomas Ries – som menar att relationen till Sverige är för viktig för Finland.

Kravlistor, bryska uttalanden och hårda förhandlingar – Turkiet har varit tydliga med att Sveriges och Finland Natomedlemskap är villkorat. Och utan ett ja från Turkiet blir det inget inträde, eftersom det kräver att alla Natoländer är överens.

Men Finland lär bli kvar vid Sveriges sida, och i slutändan blir det nog en kompromiss med Turkiet. Det tror Tarja Cronberg, som är knuten till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri).

Vill inte vara utan Sverige

– Det är klart att Finland har väldigt stort stöd för Natoansökan och den är inte på något sätt betingad av att Sverige också söker, men jag tror att många i Finland – inte minst i regering och parlament, upplever det som en väldigt speciell situation om Finland går med och inte Sverige.

Hon menar att det skulle bli bekymmersamt för Finland om Sverige inte var med, med tanke på det nära försvarssamarbetet mellan länderna och att det är mer osäkert hur andra Natoländer skulle agera vid ett angrepp mot Finland.

– Där finns ingen garanti om någon verklig insats.

Uppfattningen att Sverige och Finland inte kommer att gå skilda vägar delas av den erfarne diplomaten Pertti Torstila, tidigare Finlands Sverigeambassadör. Han tror att Turkiets utspel mot Sverige kan vara ett sätt att försöka så split.

– Turkiet kanske försöker lägga mest press på Sverige och slå in en kil mellan oss.

Han tror att USA kommer att lösa ut knuten som bromsar Natointrädet.

– Jag är övertygad och att USA inte kommer att sitta i baksätet och lämna frågan till oss. Det är inte första gången Turkiet har varit besvärliga för Nato, säger Torstila.

”Skulle vara möjligt”

Tomas Ries, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att det är ”mycket osannolikt” att Finland tar ett snabbspår.

– Det skulle vara möjligt eftersom Finland inte har problem med Turkiet, men vad jag förstår värdesätter Finland relationen till Sverige för mycket.

Själv är Tomas Ries, som länge förespråkat att Finland ska ansluta sig till Nato, av en annan uppfattning. Han menar att Natomedlemskapet är betydligt viktigare för Finland.

– För Finland är Natomedlemskap existentiellt, men Sverige ligger på ”andra parkett” och är inte lika militärt utsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet