Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska staten öppnar för att bli aktieägare i SAS igen, under förustättning att flygbolaget uppnår vissa villkor. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT samt Beate Oma Dahle

Norge går inte in med mer pengar i SAS

Uppdaterad
Publicerad

Den norska staten går inte in med mer pengar i flygbolaget SAS. Samtidigt öppnar regeringen för att skulden kan omvandlas till aktier. Detta meddelar Norges näringsminister Jan Christian Vestre under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Den norska staten var tidigare delägare i SAS men klev ur bolaget för ett par år sedan. Bland norska medier har det förekommit uppgifter om att norska staten kan vara på väg in i det krisande flygbolaget igen.

Under tisdagens presskonferens meddelade däremot den norska näringsministern Jan Christian Vestre att det inte är aktuellt att gå in med mer pengar i SAS. Samtidigt säger han att regeringen går med på att 1,5 miljarder kronor kan omvandlas till aktier, under vissa förutsättningar.

– De måste stå på egna ben och det är viktigt att de som alla andra gör en omställning för att vara konkurrenskraftiga, säger Vestre.

”Ger SAS lite andrum”

Börsanalytikern Karl Lans tror att beskedet kan ge flygbolaget lite tid att återhämta sig.

– Norge har sagt att de kan tänka sig omvända skulderna till aktier men att de inte kan tänka sig vara långsiktiga ägare. Det betyder att de kommer att sälja sina aktier förr eller senare men att det samtidigt ger lite andrum till SAS, säger han.

”Det uppskattas och är ett viktigt steg framåt” skriver SAS om beskedet i ett pressmeddelande. Flygbolaget har avböjt att ge ytterligare kommentar i nuläget.

Sverige kommer inte heller tillföra nytt kapital

Från svenskt regeringshåll har det tidigare meddelats att man inte kommer att tillföra något nytt kapital till bolagets räddningspaket i anslutning till att SAS nu försöker att minska sina skulder på motsvarande 20 miljarder kronor.

Förutom det ekonomiska hotet brottas också SAS med ett fortsatt hot om strejk som kan bryta ut på onsdag om man inte hittar en lösning.

– Just nu pågår medling så då uttalar vi oss inte om situationen utan vi hoppas att vi kommer att kunna nå en lösning, sade SAS kommunikationsdirektör, Karin Nyman, till TT på måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har SAS hamnat i sådan kris och hur nära är konkurshotet? Hör SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström analysera läget för flygbolaget. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.