Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent David Boati på plats vid nya tältlägret. Foto: Filip Huygens/SVT

Efter branden på Lesbos – här är det nya tältlägret: ”Helt annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 september i år brann det massiva Morialägret på den grekiska ön Lesbos ner. 12 000 migranter förlorade sina hem och sovplatser. Nu har lägret ersatts med ett nytt, temporärt läger.

– Det är helt annorlunda än Moria. Alla har tak över huvudet, säger Manos Logothetis, öns migrationsansvarige. 

Nästan alla migranter som bodde i Moria har redan kunnat flytta in i det nya lägret, men hur länge de kan behöva bo i tillfälliga tält är det ingen som vet.

– Förvisso sägs det vara provisoriskt, men det sa man om Moria också, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Grekland har upplevt att strömmen av flyktingar har varit överväldigande de senaste fem åren, men om EU-kommissionens nya förslag går igenom kan situationen komma att förändras. Man föreslår bland annat att den omdiskuterade Dublinförordningen bör avskaffas. Lagen slår fast att det första landet en asylsökande kommer till har huvudansvaret, och den har orsakat mycket frustration hos de länder som ligger närmast till hands för flyktingar.

– Jag brukar säga att vi är Europas hall. Vi är dörrvakter, men vi kan inte hindra alla som vill ta sig in i lägenheten, säger Lesbos migrationsanvarige till SVT Nyheter.

Se hela inslaget från det nya tältlägret på Lesbos i videoklippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer