Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sydkorea är nu det land utanför Kina med flest bekräftade fall av coronavirus. Foto: TT

Nytt utbrott av coronavirus i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad
I Sydkorea har 87 nya coronavirusfall bekräftats på lördagen. De allra flesta återfinns i miljonstaden Daegu där gator och köpcentrum gapade tomma under fredagen. Majoriteten av de nya smittfallen kan kopplas till en religiös, sektliknande rörelse, rapporterar AP.

Med totalt 433 smittade personer är Sydkorea nu ett av de värst drabbade länderna av coronaviruset. Bara Kina och Japan har fler bekräftade sjukdomsfall. De allra flesta återfinns i Daegu, landets fjärde största stad med 2,5 miljoner invånare.

Patient 31

En stor del av de nya fallen kan kopplas till en 61-årig kvinna – benämnd ”patient 31” – som deltagit i åtminstone fyra av den religiösa rörelsen ”Ny himmel och ny jords” gudstjänster innan hon blev diagnostiserad med sjukdomen, skriver nyhetsbyrån AP.

Under fredagen hade över 400 av rörelsens medlemmar uppvisat symptom på coronavirus, uppger Daegus borgmästare Kwon Young-jin. Provtagningar av misstänkt smittade fortsätter under fredagen och flera av gruppens kyrkor har stängts ned.

Ledaren och den självutnämnda messiasgestalten för ”Ny himmel och ny jord” har beskrivit utbrottet som ett ”djävulens verk” och som ett test av medlemmarnas tro. Han har samtidigt uppmanat medlemmar att lyda myndigheternas instruktioner och att tillfälligt ställa in gudstjänster.

”Superspridning”

Hälsomyndigheter i Sydkorea beskriver det senaste utbrottet som en ”superspridning” och har upprättat två särskilda zoner med restriktioner i staden för att isolera smittan.

Under fredagen gapade köpcentrum, restauranger och gator tomma i Daegu, rapporterar nyhetsbyrån AP. Borgmästaren har beskrivit utbrottet som en ”katastrof utan motstycke” och har uppmanat invånarna att hålla sig inomhus.

Restriktioner kommer även att införas i Sydkoreas huvudstad Seoul. Lokala myndigheter har meddelat att inga demonstrationer kommer att tillåtas de kommande dagarna. Något som annars vanligtvis äger rum under helger.

Efter det att flera medlemmar ur Sydkoreas försvarsmakt också har smittats tillåts inga soldater att ta ledigt eller ta emot besök under helgen, efter ett beslut från landets försvarsminister, rapporterar AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet