Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Björnfot från Sverige bunkrade upp med både mat och vatten inför att han skulle behöva stanna inomhus en längre period på grund av coronaviruset. Foto: AP/TT

Svenska Johan i Wuhan: Inte lämnat lägenheten på tre veckor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hockeytränaren Johan Björnfot jobbar i Wuhan och har inte lämnat sin lägenhet på tre veckor på grund av coronaviruset. Totalt har tre personer i hans område avlidit till följd av viruset, berättar han.
– Hittills har det gått väldigt bra, men först var det en ”klättra på väggarna”-känsla, säger Johan Björnfot till SVT Nyheter.

I april förra året flyttade Johan Björnfot från Solna i Stockholm till mångmiljonstaden Wuhan i Kina för att jobba med utveckling av ishockey i regionen. Det var efter årsskiftet som coronaviruset upptäcktes och började spridas i Kina. Därefter har drygt 73 000 personer smittats runt om i världen och över 1 800 personer har dött till följd av viruset.

Sedan tre veckor tillbaka har Johan Björnfot stannat inne i sin lägenhet och inte gått utanför dörren.

– Det var speciellt tufft i början men sen började man försöka se fördelarna. Det finns folk som har det värre. Människan är grym på att anpassa sig, säger han.

Undvek evakuering från Wuhan

För några veckor sedan evakuerades tolv svenskar från Wuhan. Då valde Johan Björnfot att inte åka hem till Sverige.

– Jag bedömde att jag är säker i min lägenhet. Där behöver jag inte träffa människor och jag kände att det är en större risk för mig att åka hem än att vara kvar i min lägenhet där jag var och är trygg, säger han.

I nuläget finns det ingen inplanerad evakuering av fler svenskar från Wuhan, men det är heller inget som utesluts, enligt Utrikesdepartementet.

Om en ny evakuering görs av svenskar från Wuhan, hur tänker du göra då?

– Då får man ta ett nytt ställningstagande och se hur läget är i Kina då. Man får väga för- och nackdelarna, säger Johan Björnfot.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet