Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Calle Elfström på plats vid klimattoppmötet COP28 i Dubai. Foto: SVT

Nytt utkast om fossila bränslen på COP28

Uppdaterad
Publicerad

Världen ska röra sig bort från fossila bränslen, enligt ett nytt utkast till överenskommelse på klimatmötet COP28.

Däremot saknas en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas – en skarpare formulering många länder hade hoppats på.

Framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas står i fokus på FN-mötet COP28 i Dubai.

Ett nytt utkast till överenskommelse har publicerats på onsdagsmorgonen. I det uppmanas länder att ställa om från fossila bränslen i energisystemet, på ett rättvist och ordnat sätt, så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det understryker också vikten av snabba åtgärder redan detta ”avgörande” årtionde för kampen mot klimatförändringarna.

Ingen utfasning

Språket har skärpts i uppmaningarna till länderna, jämfört med det senaste utkastet. Men över hundra länder, däribland EU, har pressat på för ännu skarpare skrivningar om att fasa ut fossila bränslen, som är den största boven bakom utsläppen som värmer planeten.

Någon uppmaning till utfasning finns inte att hitta i dokumentet.

Förhandlingar och diskussioner pågick mellan parterna långt in på natten mot onsdagen. COP28 skulle enligt officiell tidsplan ha avslutats på tisdagen, men det har varit en långdragen kamp om att hitta formuleringar som närmare 200 länder kan ställa sig bakom.

Stora skiljelinjer

Ett utkast som publicerades i måndags fick bred kritik för att vara urvattnat och vagt när det gällde den framtida användningen av fossila bränslen. Men länder som tjänar pengar på olja och gas, eller de som vill ha ekonomiskt stöd för att ställa om till fossilfritt, var mer nöjda.

2023 kommer att bli det varmaste året som hittills har uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår.

Senaste nytt om klimatmötet COP28

Kvällsvy från värdlandet Förenade Arabemiraten

Hej då från Dubai

Nu säger reporter Johan Zachrisson Winberg och fotograf Cornelia Schauermann i Dubai snart hej då - och det blir inga ytterligare inlägg här. Tack alla ni som har ställt frågor - vi har svarat i mån av tid.
Titta gärna på Rapport i SVT1 och Aktuellt i SVT2, som har det senaste från Johan och Cornelia samt flera intressanta gäster ikväll.

Och så går det förstås att ta del av flödet nedan, där finns många kommentarer och perspektiv!

Reporter Johan Zachrisson Winberg och fotograf Cornelia Schauermann.

Åke Hedberg • Varför talar man inte om och räknar med det givna alternativet till de fossila bränslena, alltså fusionskraft?

Hej Åke! Många drömmer om fusionskraft och några genombrott har ju gjorts nyligen, men de flesta tycks bedöma att det är långt kvar tills det kan bli ett realistiskt alternativ.

Östen • Kan bara konstatera att den galna globala hypnosen är ett faktum, i Sverige kan vi inte göra mycket mer. Så sluta straffa invånarna här! Jag kommer använda oljan till sista droppen, arbeta aktivt emot klimathysteri, köra med spillolja, åka bil så skitigt jag kan, och framför allt flyga så billigt och skitigt så långt jag kan.

Hej Östen! Många svenskar vill gärna ställa om, enligt opinionsundersökningar, men många tycker också att det är svårt. Så här gick det för vår reporter när hon provade:
SVT testar att koldioxidbanta

BJÖRN • Är det inte märkligt att den svenska politiska debatten i princip bara handlar om att Sverige ska göra så mycket mer inom landet?
Vi är ju en liten promille av vad de de stora utsläppsländerna genererar och visst kan vi vara en förebild men våra små förbättringar kommer ju inte synas i det stora globala

Hej Björn! Här kan du se vad våra partiledare tycker om den saken:

Partiledarna svarar: Spelar det någon roll vad Sverige gör?

Rafael • Jag undrar vad är fossil fri?

Hej Rafael! Det brukar definieras som energikällor som inte baseras på kol, olja eller gas. Dessa källor innehåller koldioxid som lagrats under årmiljoner och i fri form bidrar till att värma upp atmosfären.
Sedan är det ju ett faktum att "fossilfria" produkter ofta orsakar koldioxidutsläpp när de produceras. Till exempel kan man säga att kärnkraften är fossilfri, men att bygga ett kärnkraftverk orsakar i sig utsläpp om man ska vara riktigt noggrann.

COP28 packar ihop

Förhandlarna har åkt hem och snart har alla 70 000 deltagare på konferensen lämnat. Men en och annan tapper journalist fortsätter rapportera.

Sista rapporteringen är inte alltid så glamorös.

Kennerth Landerborn • Deltar Ryssland i Cop 28 ?

Hej Kenneth! Ja, Ryssland deltar på klimattoppmötet. Putin var på besök själv i Dubai i början av mötet, vilket väckte stor ilska hos ukrainska klimataktivister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ö-nationer mycket kritiska till processen

En grupp bestående av små ö-nationer, däribland Samoa och Marshallöarna, uttrycker skarp kritik mot processen på FN:s klimattoppmöte.

Enligt Anne Rasmussen, huvudförhandlare för gruppen, var de inte ens i rummet när avtalet klubbades igenom.

– Vi hörde applåder och blev väldigt förvirrade. Avtalet klubbades utan att vi var i rummet, säger hon i ett anförande.

Hon riktar också skarp kritik mot avtalets innehåll:

– Vi upprätthåller business as usual, säger hon.

Efter sitt anförande fick Rasmussen stående ovationer som varade i flera minuter.

Tina Stege, klimatsändebud från Marshallöarna, uttrycker även hon upprörda känslor när SVT:s team träffar henne i korridoren.

– Det är chockerande, säger hon.

Enligt The Guardian skulle inte ögruppen Aosis ha röstat nej till avtalet. De ifrågasätter inte heller att avtalet antogs.

Tage • Vi är så glada 😎 nu blir det fossilfritt allt kommer att drivas med batteri.Lycka till

Hej Tage! Ja, vi får se hur det går med utvecklingen av olika tekniker. Avtalet öppnar för tydligare satsningar på kärnkraft och förnybart. Det finns en fond för klimatomställning, även om inte alla är överens om hur den ska finansieras. Och så betonas koldioxidinfångning som ett sätt att få ned utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet