Barack Obama under talet som direktsändes från hans hem. Foto: TT

Obama: ”Era drömmar är betydelsefulla”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Barack Obama har för första gången i en livesändning kommenterat de omfattande demonstrationerna i landet.

– Ni är betydelsefulla, säger han till landets unga svarta befolkning.

I ett digitalt anförande från sitt hem i Chicago uppmanar han alla amerikanska städer att se över och reformera sina polismyndigheters våldsmetoder.

Han säger också att han har förståelse för den förtvivlan och ilska som har drivit protesterna efter den svarte obeväpnade George Floyds död under ett polisingripande för nio dagar sedan. Men han passar samtidigt på väcka ett hopp av optimism.

Protesterna i USA efter George Floyds död

– Hur tragiska de senaste veckorna än har varit, så svåra och skrämmande och osäkra som de har varit, har de också inneburit en möjlighet för människor att bli medvetna om dessa underliggande tendenser, säger han och fortsätter:

– De ger oss möjlighet att arbeta tillsammans för att göra något åt dem, ta itu med dem, för att förändra USA och få landet att leva upp till sitt höga ideal.

Stark kontrast

Den förre presidenten vände sig också direkt till landets unga svarta befolkning.

– Jag vill att ni ska veta att ni är betydelsefulla, jag vill att ni ska veta att era liv är betydelsefulla, att era drömmar är betydelsefulla.

Tonen i Obamas tal är en stark kontrast till efterträdaren Donald Trumps sätt att bemöta de omfattande protesterna, varav en del har blivit våldsamma. Trump har genomgående krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och har hotat med att kalla in militären.

Obama nämnde inte Trump i sitt tal, men har kritiserat den nuvarande presidenten flera gånger de senaste veckorna.

Protester under Obamas tid

Anförandet var en del av en paneldebatt med USA:s förre justitieminister Eric Holder och andra tongivande personer. Debatten arrangerades av ”My brother's keeper alliance”, ett program riktat till unga svarta, som Obama instiftade 2014 i kölvattnet av den dödliga polisskjutningen mot den svarta tonåringen Michael Browon i Ferguson i delstaten Missouri.

Även under Obamas tid vid makten skedde flera uppmärksammade dödsfall där polis dödade obeväpnade svarta män, som ledde till demonstrationer och manifestationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet