Obama föreslår storsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s blivande president Barack Obama sade i dag att hans plan för att skapa 2,5 miljoner nya arbetstillfällen till 2011 innehåller de största satsningarna på infrastrukturen sedan 1950-talet.

Planen läggs fram om några veckor och innehåller också förslag på hur den amerikanska regeringen ska minska energiförbrukningen.

Obama vill skynda på utvecklingen av snabbare internet. Han vill rusta upp skolorna och göra dem energieffektiva samt installera datorer i alla klassrum.

-För att hjälpa våra barn att kunna konkurrera i det 21:a århundradets ekonomi måste de få gå i det 21:a århundradets skolor.

USA i recession

Ny statistik visar att USA befinner sig i recession, ekonomisk tillbakagång. Under november försvann 533 000 arbeten – den högsta siffran på 34 år.

-Vi ska inte bete oss på det gamla Washingtonsättet. Vi ska inte bara kasta pengar efter problemet. Vi ska mäta framstegen genom de reformer vi genomför och de resultat vi uppnår – genom de arbeten vi skapar, genom den energi vi sparar, genom att se om Amerika har blivit mer konkurrenskraftigt, sade Obama.

Ska skära i elräkningen

I återhämtningsplanen ingår bland annat att alla offentliga byggnader ska bli mer energieffektiva genom att uppvärmningen moderniseras och energisparande glödlampor installeras.

-Vår regering betalar i dag världens högsta elräkning. Det måste vi ändra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.