”Obama förolämpar sina vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Merkel växte upp i övervakningsdiktaturen DDR. Nu misstänks hennes bäste allierade för att ha avlyssnat hennes mobil.

Om de uppgifter som den tyska regeringen nu undersöker är sanna betyder det en fruktansvärd belastning på förhållandet mellan Tyskland och USA – och mellan Angela Merkel och Barack Obama.

Det skulle inte bara handla om en politisk och diplomatisk kris. Det skulle också vara en personlig kris.

USA:s avlyssning

Öststatsdiktatur

Obamas USA skulle alltså tillämpa samma metoder som en komprometterad rutten öststatsdiktatur. Detta är en fruktansvärd skymf för den förre detta DDR-medborgaren Angela Merkel, som knappast kan misstänkas vara lierad med al-Qaida.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som vad vi kan förstå började med undersökningar om en eventuell avlyssning av Merkels mobiltelefon. Sedan hakade Merkels regering på och undersöker nu om NSA har avlyssnat.

Merkels presstalesman säger rent ut att man har information som skulle kunna bekräfta dessa misstankar.

I tidningen Die Welt bekräftar säkerhetskällor att ett intrång ska ha gjorts. Tidningen citerar säkerhetskällor som kallar alltsammans vansinne och talar om att USA agerar som en diktatur.

Merkels allra heligaste

Det hör till saken – som Münchentidningen Süddeutsche Zeitung skriver – att Merkels mobil spelar en central roll i hela hennes verksamhet som förbundskansler. Hon avbildas ständigt med telefonen i handen.

– Den är hennes kommandocentral. Det är en attack mot hennes politiska hjärta, skriver tidningen.

Det är alltså i det allra heligaste som Obamas avlyssnare har trängt in.

Det intressanta är det förnekande som Obamas presstalesman Jay Carney var tvungen att leverera. Enligt Carney (alltså Obama) gäller att USA inte avlyssnar och inte kommer att avlyssna Merkels mobiltelefon.

Spetsa öronen

Det finns all anledning att spetsa öronen och analysera det uttalandet noggrannare:

Hur är det med samma aktion i förfluten tid? Obama låter inte dementera att USA skulle ha avlyssnat Merkel tidigare, även om man inte gör det nu.

Enligt Der Spiegel vill en talesperson för Vita Huset inte uttala sig om huruvida dementin också gäller gången tid.

Det hela är pinsamt för fredspristagaren Obama. Merkel talade på onsdagen i telefon med Obama om detta och hennes språk var oerhört skarpt.

Hennes uttalanden var inlindade i ett ”om”, men de ord hon ändå använde var oerhört starka: fullständigt oacceptabelt, entydigt ogilla, mellan nära vänner, graverande brott mot förtroendet, måste ofördröjligen inställas.

Flera allierade avlyssnade

Alltsammans blir värre för Obama därför att franska tidningen Le Monde har avslöjat att 70 miljoner franska telefonsamtal ska ha avlyssnats. President François Hollande har protesterat hos Obama. NSA har dementerat men dementin kan anses som mycket luddig.

Mexikos regering har avlyssnats. Man har just protesterat. Tidigare i höst protesterade Brasiliens president Dilma Roussef och ställde in ett statsbesök i USA.

Alltsammans har att göra med ”visselblåsaren” Edward Snowdens avslöjanden. Han eftersöks av USA som en landsförrädare – för att han avslöjade det som verkade vara sanningen om USA:s och Obamas enorma avlyssningsprojekt.

Rimmar illa

USA har försökt försvara sig med att avlyssning ingår i normal underrättelseverksamhet. Det skulle alltså inte vara något att bry sig om.

Men nu råkar det vara USA:s egna allierade som drabbas – och dessutom de toppolitiker som Obama ofta står öga mot öga med på toppmöten.

Hänvisningen till att ”så har vi alltid gjort” rimmar illa med hur Barack Obama presenterade sin politik i valrörelsen 2008 då han valdes till president.

Då talade han kritiskt om den form av ”hård makt” (hard power) som president George W. Bush utövade: Alltså att det var maktspråk med inslag av våld och övervåld som dominerade när USA skulle göra sig hörd i världen.

Spelar spelet

Obama ville ersätta detta med en ”mjuk makt”, som innebar att USA:s meritlista när det gällde demokrati och demokratiska yttringar (inklusive olika former av kultur) i olika former skulle vara ledstjärnan om han blev president.

Det tycks inte gå den vägen om nu USA:s ursäkter för avlyssningen ska tas på allvar. Han spelar spelet som det alltid har spelats – ingen förändring, alltså. Vad USA och Obama nu tycks hålla på med är att förolämpa sina vänner.

I en rapport med intervjuer av journalister har Obama även beskrivits som ett hot mot pressfriheten och en rad kända journalister i Washington berättar hur de utgår från att de är avlyssnade.

Det hör till saken att Tyskland och Merkel under den tid som NSA-avslöjandena duggat varit mycket återhållsamma. Man har ungefär hållit sig till USA:s förklaring att sådana aktioner ingår i underrättelsearbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet