Miljöaktivsten Greta Thunberg hyllas av USA:s före detta president Barack Obama på Twitter. Thunberg befinner sig just nu i London där en stor miljödemonstration har pågått den senaste veckan, och över 1 000 personer har gripits. Foto: Ashlee Rezin/Victoria Jones/AP/TT

Obama hyllar Thunberg: ”Blev startskottet på en rörelse”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Earth Day valde USA:s före detta president Barack Obama att hylla den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg på Twitter.
Samtidigt pågår stora klimatprotester i London, där Thunberg befinner sig för att hålla tal och träffa politiker.

Earth Day som äger rum den 22 april är en dag ämnad för att uppmärksamma miljöproblemen i världen. Barack Obama passade på att hylla 16-åriga Thunberg i ett inlägg på Twitter.

“Unga människor världen över visar vägen i kampen för att försvara vår planet för att de vet att framtiden hänger på det. Denna Earth Day, vill jag hylla de modiga och dedikerade unga ledarna som kliver fram för att rädda den planeten som vi har”, skriver den före detta amerikanska presidenten.

“De är unga människor som 16-åriga Greta Thunberg, vars protester vid den svenska riksdagen blev starskottet för en rörelse. Inspirerade av Gretas handlingar, drog Friday for Future samman över en miljon strejkare i varje kontinent förra månaden som krävde handling för klimatet”.

Foto: Skärmdump Twitter

Över 1000 klimataktivister gripna i London

Greta Thunberg befinner sig just nu i London för att hålla tal och träffa politiker, bland annat Labourledaren Jeremy Corbyn. Samtidigt pågår demonstrationer i staden, och över 1000 personer har gripits i samband med dessa. Gruppen Extinction Rebellion har bland annat blockerat vägar i olika delar av staden. 

I sitt tal på måndagen sa Thunberg att hon stöttar Extinction Rebellion.

– Det de gör är bra. Civil olydnad är viktigt för att visa att det handlar om en nödsituation. Vi måste göra allt vi kan för att sätta press på personerna vid makten, sa Thunberg, uppger The Guardian

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer