Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Obama läxar upp – och räcker ut handen

Uppdaterad
Publicerad

Obama kom som segrare och läxade upp dem som hotade USA:s stabilitet. Men han räckte också ut handen till samarbete.

Det var ett dubbelt budskap president Barack Obama förmedlade.

Ett var att han tackade ”ansvarsfulla republikaner” för att de samarbetat med demokraterna för att i natt rösta så att USA räddades ur en kris.

Budgetstrid i USA 2013

Underförstått: Det finns också oansvariga republikaner som fört landet nära avgrunden. Hans tal blev alltså ett försök att dela in landet i goda och onda republikaner – och att vinna de goda för sin sak.

Svartmålade inte

Men han aktade sig alltså för att generellt svartmåla republikanerna och försökte räcka ut handen till ett samarbete för USA:s gemensamma bästa.

Det andra var alltså att han talade om extremister som hotat landet, som fått utlandet att tvivla på USA:s stabilitet.

Det verkar tydligt att Obama ser en tendens till splittring inom det republikanska partiet, som kanske kan leda till att en grupp republikaner kan tänka sig närmare samarbete med demokraterna.

Obama räckte ut handen till dessa grupper när han talade om några områden där demokrater och republikaner skulle kunna samarbeta – budgetfrågor, invandring och jordbrukspolitik.

Men han aktade sig för att förödmjuka republikanerna som efter nattens omröstning lidit ett stort pinsamt nederlag. Han är beroende av deras stöd och vill se sig som allas president, fast han sade att han var medveten om att han hade kritiker. (”Det är demokrati”.)

Inga vinnare

Det finns inga vinnare i den strid som nu avslutats, var hans budskap. Det var ett viktigt budskap. Han strök inte alla republikaner över en kam. Det finns de ansvarsfulla också – och de är i flertal.

Han fick samtidigt fram vilka som var ansvariga för det kaos som rått de senaste veckorna. Det var Tea Party-rörelsens kandidater som han kallade extrema.

Han försökte alltså med sitt tal vädja till de republikaner som samarbetat med demokraterna i natt. Det var ett försök att hitta en ny början.

När Obama tog över efter Bush var landet djupt splittrat. Obama lovade att ena landet, att samarbeta över partigränserna, men hittills har han inte lyckats med detta.

Betonade det gemensamma

Obama betonade redan i ett tal i natt att alla goda idéer inte kommer från demokrater, att man också måste lyssna till och diskutera med republikanerna.

Det är det som ska göras under den tidsfrist för budgeten och skuldtaket som nu råder. Det var ett tal som framhöll det amerikaner hade gemensamt – inte det som skilde dem åt.

Man kan nog säga att detta är Obamas allvarligaste försök att på nytt hitta vägar till samarbete. Han vill utnyttja den överståndna krisen för att övertyga om att det nu är dags att samarbeta för att undvika att USA snart står inför en ny avgrund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet