”Problemen skjuts på framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Högre arbetslöshet i USA och ett sargat förtroende för stormaktens ekonomi är två av krisens effekter enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Den tillfälliga lösningen gör att problemen bara skjuts framåt i tiden, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

De långsiktiga konsekvenserna är till exempel en högre arbetslöshet, enligt Robert Bergqvist ligger arbetslösheten i dag en till en och en halv procent högre än den hade behövt vara beroende på den ekonomiska oron som varit en längre tid.

Budgetstrid i USA 2013

– Tyvärr är skadan redan skedd. Vi fortsätter att vandra längs stupkanten ett tag till, säger Robert Bergqvist.

Större problem nästa gång

Enligt Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, kan låsningarna bli ännu större nästa gång skuldtaket ska lyftas i början av nästa år.

– De riktigt stora problemen har man inte tagit tag i och då handlar det främst om hur man ska få ner budgetunderskottet till rimliga nivåer, säger Erik Åsard och förklarar att det kommer att kräva att båda partierna kompromissar med sina absoluta hjärtefrågor.

– För Republikanerna handlar det om att behöva gå med på att höja vissa skatter och för Demokraterna gäller det reformering eller till och med nedskärningar i välfärdssystemet. Det kommer bli mycket svårt.

Professorn förklarar att politikerna i USA har varit ganska bra på att kompromissa.

– Men under de sista åren har det blivit ett nytt läge i USA där en minoritet i representanthuset, Teaparty-rörelsen, inte vill kompromissa. De vill inte acceptera spelreglerna och de är också missnöjda med den här överenskommelsen, säger Erik Åsard i SVT:s Gomorron Sverige.

Oroade svenskar

Robert Bergqvist säger sig aldrig ha fått så många telefonsamtal från oroade svenskar, som undrar vad krisen i USA betyder. Oroliga svenskar som är försiktiga med konsumtionen.

– Det är en befogad oro, eftersom USA är världens största ekonomi. Om vi får problem med USA, så är det en huvudvärk för resten av världen, säger Robert Bergqvist.

Förtroendet för dollarn svagare

I dag finns inga alternativ till dollarn, något som Robert Bergqvist tror kan förändras i framtiden.

– Processen är påbörjad, även om det i dag inte finns några alternativ då även Euron har stora problem, konstaterar Robert Bergqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet