• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Barack Obama under en tyst minut innan sitt tal utanför Pentagon. Foto: TT

Obama: ”Vi ger aldrig vika för rädslan”

Publicerad

15 år efter terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon i USA sluter människor upp på Ground Zero i New York för en minnesceremoni för att hedra offren. Barack Obama deltog också i en minnesceremoni, och höll tal till de sörjande. – USA:s mångfald är vår styrka, sa presidenten.

15 år efter terrorattackerna mot World Trade center och Pentagon i USA slöt människor upp på Ground Zero i New York för en minnesceremoni för att hedra offren.

Ackompanjerade av en ensam cello turades människor – anhöriga, kollegor, räddningspersonal eller andra som på olika sätt har anknytning till offren – om att läsa upp namnen på 2.995 människor som dog i attackerna.  

Vissa passade på att skicka med ett personligt meddelande till den döde. 

Sex tysta minuter

Vid sex tillfällen avbröts ceremonin för sex tysta minuter. Den första inföll klockan 08.46 (14.46 svensk tid), tidpunkten då det första flygplanet kraschar in i World Trade Centers norra torn. 

Ytterligare fem tysta minuter för andra händelser i terrordåden: flygkraschen i World Trade Centers södra torn; flygkraschen i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon; flyget som störtade på en åker utanför Shanksville i Pennsylvania, efter att passagerare ombord rest motstånd mot kaparna; den sista tysta minuten tillägnas det norra tvillingtornets kollaps.

Vid 15.40 svensk tid höll USA:s president Barack Obama tal.  

– Som amerikaner ger inte vika för rädsla, sa han under minnestalet.

Han pratade om hur man försökt göra offren rättvisa. Tillslagen mot al Qaida och Usama bin Ladins död är två exempel, och han talar även om de anhörigas styrka efter att ha mist vänner och familj.

Terrorn är inte över

Barack Obama talade även om att det än i dag sker terroristattacker, i världen och i USA. Han tog upp attacken i Orlando, där 49 personer dog på en gayklubb, som exempel.

Snabbt efter det börjar han tala om hur USA:s invånares olikheter ska ses som en styrka, trots att många vill påpeka motsatsen.

– Vi är ett land med mångsidighet, med människor från olika ursprung och med olika bakgrunder. Det är till vår styrka, inte tvärt om, säger han.

Många minns dagen

911 liknar inget annat terrordåd i modern tid. Händelsen var av sådan magnitud att det går att prata om en värld före och efter konsekvenserna blev långtgående politiskt, diplomatiskt men också personligt för de närstående som drabbades. Hos de som samlats i New York är märkbart tunga känslor i omlopp. Men även människor som inte direkt påverkades terrorattackerna minns många exakt vad de gjorde den dagen – trots att det gått 15 år sedan.  

”Jag kom hem från jobbet, man och son hade TV på. Jag frågade: vad är det här för film? Sonen sade: det är ingen film, det är på riktigt i New York!”, skriver läsaren Irma Wiklund. 

”Efter att jag fodrat hästarna gick jag in för att själv äta lunch.. satte på tv.n och trodde inte det var sant... då kommer plan 2!”, skriver läsaren Tindra Engelbrekt. 

”Var på väg att besikta bilen. När jag var på väg sa en arbetskamrat ett plan flugit in I Towers. Kom hem och såg på TV kändes som en film!! Otroligt”, skriver läsaren Hans Johansson. 

Särskild ceremoni för brandmän

Under lördagen hälls en särskild minnesstund i St. Patrick’s Cathedral i New York tillägnad de 343 brandmän som omkom i räddningsarbetet under terrordåden. Kyrkan var fullsatt med anhöriga, representanter från brandkåren och staden. 

Vid skymning tänds två sökstrålkastare mot himlen, ljusstrålar som får symbolisera tvillingtornen, innan de avtar i styrka mot gryningen inför nästkommande dygn.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

11 september - dagen som förändrade världen

Mer i ämnet