Foto: TT

Obama presenterar sin klimatplan

Uppdaterad
Publicerad

USA ska kraftigt minska växthusgasutsläppen från landets kraftverk. Det är budskapet i president Barack Obamas nya tuffa klimatplan.Han beskriver klimatförändringarna som en av de främsta utmaningarna under vår livstid.

– Ingen utmaning utgör ett större hot mot vår framtid och kommande generationer än klimatförändringarna, sade han när han presenterade planen Clean Power Plan på måndagen.

Om vi inte angriper klimatförändringarna på rätt sätt kommer vi kanske inte att kunna stoppa utvecklingen, konstaterade Obama. Planen går ut på att minska utsläppen med en tredjedel, 32 procent till 2030, räknat från 2005.

Nedskärningen ska åstadkommas genom en serie nya lagar och regleringar. Obama har upprepade gånger sagt att utsläppen måste åtgärdas med tanke på hotet från klimatuppvärmningen.

– Vi är den första generationen som känner av klimatets förändringar och den sista generationen som kan göra något åt den.

De amerikanska kraftverken står för cirka 40 procent av USA:s totala koldioxidutsläpp.

Kolet största boven

Kolkraften är den största enskilda kraftkällan. Den står i dag för 39 procent av elproduktionen i USA. Enligt planen ska den andelen minska till 27 procent.

Naturgasen, som i dag svarar för 30 procent av elproduktionen, kommer däremot att ligga kvar på sin nuvarande nivå. Naturgas är en renare energikälla än kol och medför betydligt lägre utsläpp av växthusgaser. Bortfallet från kolkraften ska ersättas med förnybar energi. I slutändan ska vind och sol svara för 28 procent av elproduktionen.

Planen väckt motstånd

Föga förvånande har planen väckt stort motstånd, dels från republikanska politiker som traditionellt har försvarat utvinningen och användningen av fossila bränslen, dels från politikerna i delstater med stor kolbrytning, exempelvis West Virginia. Inom kolindustrin anklagar man Obama för att föra ”krig mot kolet”.

– Det här är viktigt. De som kritiserar planen kommer att ha fel, sade Obama.

– Vi kommer att lösa det här, så länge vi inte är lata. Vi ser framåt, inte bakåt. Om vi inte gör detta nu, kommer ingen att göra det.

Har en ”bucketlist”

Enligt Ann-Britt Ryd Petersson, SVT:s utrikeskorrespondent i USA, är det inte oväntat att Obamas utspel kommer nu. Hon menar att han vill göra tvärtemot jämfört med sina företrädare. Med det menas att presidenter oftast på slutet av sin presidentperiod inte åstadkommer någonting och inte kommer med några förslag.

– Den sista tiden har han haft flyt, han har många beslut och förändringar i ryggen som talar till hans fördel. Han vill nog också visa att han får igenom det här. Han har en sån där ”bucketlist”, det vill säga det här ska jag klara av innan presidenttiden är över.

– Sen poängterande han också att USA ska leda: vi har ett moraliskt och ett etiskt ansvar att leda i de här frågorna, det är en fråga som han är djupt oroad över själv. Det är ingen tillfällighet att det här kommer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.