Dokumentet, Presidential Directive 20, beordrade i höstas landets säkerhets- och underrättelsechefer att rusta för cyberkriget.
Men läckan om Obamas order kom olämpligt, just när han samtalade om IT-säkerhet med sin gästande kinesiska kollega Xi Jinping, kommenterar tidningen.
Obama tog under toppmötet med Xi upp frågan om angrepp på nätet och begärde att den kinesiska presidenten skulle medge att de är ett problem.
Runt hörnet
Obamas order visar att regeringen tror att offensiva cyberangrepp (Oceo) blir allt vanligare och att kriget i cyberrymden står runt hörnet.
– Oceo kan erbjuda unik och okonventionell förmåga att främja USA:s mål jorden runt och kan åstadkomma liten eller svår skada utan förvarning till motståndare eller mål, står det i dokumentet enligt Washington Post.
Bara presidenten kan godkänna cyberoperationer innanför USA:s gränser om det inte är ”berättigade nödåtgärder”. Ett annat dokument beskriver villkoren för nödåtgärder. De handlar om att bemöta ett ”omedelbart hot eller en pågående attack mot USA:s nationella intressen”.
Bara några dagar tidigare sade försvarsminister Chuck Hagel till soldater i Hawaii att regeringen ser allvarligt på IT-attacker:
– Cybertekniken är en av dessa tysta, dödliga, smygande okändheter som ni inte kan förstå”.
Nationella säkerhetsrådets (NSC) taleskvinna Caitlin Hayden sade i fredags att USA ”har nya erfarenheter” av ett utvecklat cyberhot ”som vi måste beakta”.
Utlöste ilska
De senaste dagarnas avslöjanden i tidningarna The Guardian och Washington Post om övervakningen av tele- och datatrafik har utlöst ilskna reaktioner bland de högsta ansvariga för USA:s säkerhet och underrättelseverksamhet. Samtidigt har president Barack Obama försvarat övervakningen som livsviktig för landets säkerhet.
– Den gångna veckan har vi sett hänsynslösa avslöjanden om underrättelseorganens åtgärder för det amerikanska folkets säkerhet, rasade chefen för den nationella underrättelsetjänsten James Clapper på lördagen.