Foto: Scanpix

Obama: Finns en väg framåt för nationen

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama bad om ytterligare fyra års förtroende av USA:s folk i sitt tal i på konventet i natt.

USA:s president introducerades för den entusiastiska publiken i baskethallen vid Demokraternas konvent i Charlotte, North Carolina, av sin hustru Michelle. 

”Fyra år till, fyra år till”, skanderade publiken.

USA-val 2012

–Det tar mer än några år att hantera de utmaningar som byggts upp under årtionden. . .  Vägen må vara svårare men den leder till en bättre plats. Jag ber er att välja den, sade han till stående ovationer.

Obama accepterade partiets nominering till kandidat inför höstens presidentval och sade att höstens val handlar om två olika vägar för Amerika.

–”Vännerna i Tampa” (Republikanerna) är snabba att säga vad de tycker är fel med Amerika... men de säger inte vad de vill göra. Det är samma gamla recept med skattesänkningar och avregleringar, sade Obama och fortsatte:

–Jag har minskat skatterna för dem som behöver det, för medelklassen. Men jag tycker inte att miljonärerna behöver fler skattelättnader. Vi tror inte att statsapparaten kan lösa alla problem, men vi tror inte att den är roten till alla våra problem.

Utlovade inga snabba lösningar

För egen del lovade Barack Obama att skapa en miljon nya jobb i tillverkningsindustrin, mot bakgrund av räddningen av General Motors. Satsningar på utbildning samt förnyelsebar energi som vindkraft och solenergi fick också stort utrymme.

–Vi kan halvera oljeimporten till 2020 och skapa en halv miljon nya jobb i naturgassektorn, sade presidenten och lade till att klimatförändringarna inte är en ”bluff” utan ett riktigt hot mot ”våra barns framtid”.

SVT på plats i Charlotte

SVT:s Stefan Åsberg var på plats på konventet under Obamas tal. Han tyckte att presidenten var mer konkret än han brukar vara.

–Det var absolut inte det bästa talet jag hört honom göra, men jag tror inte ens att han försökte göra sitt bästa tal. För Obama handlar det väldigt mycket om att måla upp bilden av det framtida USA och vilket ledarskap den här nationen kan förvänta sig av honom.

Mest applåder fick Obama när han talade om att alla har en plats i hans USA.

–Budskapet han ville förmedla var: Det väntar tuffa tider, men det finns en väg framåt för den här nationen och jag är beredd att ta det här ansvaret.

Höll sitt vallöfta om Irak

Ett av presidentens konkreta löften var 100.000 nya matte- och naturvetenskapslärare de närmaste tio åren. Han underströk också vikten av utbildning för alla.

När det gäller utrikespolitiken underströk han att hans ledarskap har testats i fyra år och poängterade att han hållit sitt löfte och avslutat kriget i Irak.

–De senaste åren har USA kämpat mot terrorister och mot talibanerna i Afghanistan. Nu reser sig ett nytt torn i New York efter 11 september 2011 och Usama bin Ladin är död, sade han.

”Ingen ska vara i försäkringsbolagens våld”

Obama gick också in på vikten av att låta kvinnor bestämma över sina kroppar (med udd mot abortmotståndarna), hyllade landets militär och sade att USA är ett land där alla har en plats – homosexuella, svarta, vita, unga, gamla.

–Jag kommer aldrig att låta Medicare bli en kupong. Ingen ska vara i försäkringsbolagens våld på ålderns höst, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet