USA:s före detta president Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Obama om Trumps beslut att lämna klimatavtalet: ”Förkastar framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förra president Barack Obama uttalar sig om Donald Trumps beslut om att lämna Parisavtalet.

– Trump-administrationen ansluter sig till en handfull länder som förkastar framtiden i och med beslutet att lämna klimatavtalet, sa Obama enligt AP.

USA var, under ledning av Barack Obama,  en av de drivande krafterna bakom införandet av klimatavtalet 2015. Att Trump nu väljer att lämna avtalet verkar inte uppskattas av Obama, som fördömer den nuvarande presidentens besked i starka ordalag.

– Trump-administrationen ansluter sig till en handfull länder som förkastar framtiden i och med beslutet att lämna klimatavtalet, sa Obama enligt AP.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

USA:s president Donald Trump lämnade tidigare ikväll beskedet att landet kommer gå ur Parisavtalet. Landet blir därmed det första att lämna 2015 års omfattande klimatavtal, av de 195 länder som skrivit på det.

LÄS MER: Analys: Kan leda till att tusentals klimatflyktingar beger sig till Europa

Obama skrev vidare att han har fortsatt förtroende för att amerikanska delstater, städer och företag kommer kliva fram och visa vägen, att de kommer hjälpa till att bevara planeten som vi har för framtida generationer, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.