Obama: Vi måste göra förändringar

Uppdaterad
Publicerad

USA gör inte tillräckligt för att skydda sina barn, sade president Barack Obama vid minnesceremonin efter skolmassakern i Newtown. Han lovar att göra allt som står i hans makt för att en liknande tragedi inte ska upprepas.

– Det är fjärde gången jag under min tid på presidentposten upplever detta, sade Obama till dem som samlats efter att 20 små barn och sex vuxna mist livet.

Han konstaterade att tragedin kunde ha skett på vilken skola som helst, i vilken stad som helst. USA måste nu enligt Obama göra mer för att skydda barnen från vapen och förhindra nya massakrer.

Skolskjutning i Connecticut

– USA måste nu som nation ställa tuffa frågor. Vi kan inte tolerera detta längre. Dessa tragedier måste få ett slut. För att få det måste vi genomföra förändringar, sade presidenten.

26 ljus för offren

– Kan vi verkligen säga att vi gör tillräckligt för att ge alla barn i detta land den chans de förtjänar. Jag har funderat över det de senaste dagarna. Om vi är ärliga mot oss själva är svaret nej, sade han samtidigt som 26 ljus brann av hans podium till minne av offren.

Hjärtskärande snyftningar bröt tystnaden när Obama sakta läste upp namnen på de 20 barnen och sex vuxna som besinningslöst sköts ihjäl av 20-årige Adam Lanza på Sandy Hook-skolan i fredags.

Skolmassakern i Newtown är den näst värsta i USA:s historia när det gäller antal döda, och har redan lett till en häftig debatt om landets vapenlagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet