Obama gick hårt åt den sittande presidenten under nattens tal. Foto: TT

Obamas skarpa kritik mot Trump: Behandlar presidentposten som reality-tv

Uppdaterad
Publicerad

Den förre presidenten Barack Obama gick hårt åt president Donald Trump under ett långt tal på Demokraternas konvent.

– I fyra år har Trump inte visat något intresse för att göra det som krävs, säger han.

Den förre presidenten Barack Obama var en av dem som höll tal under konventet. Han riktade mycket skarp kritik mot president Donald Trump.

– Jag förväntade mig aldrig att min efterträdare skulle omfamna min vision eller min politik, men jag hoppades att Donald Trump skulle visa lite intresse för att ta jobbet seriöst, att han kanske skulle komma att känna presidentpostens tyngd och visa vördnad för den demokrati som han satts att förvalta. Men det gjorde han aldrig, säger Obama under ett 20 minuter långt tal.

Presidentvalet i USA 2020

– I fyra år har han inte visat något intresse för att göra det som krävs. Inget intresse att använda sin otroliga makt på den här posten för att hjälpa någon annan än sig själv – och sina vänner.

Trump bemöter kritiken i en presskonferens:

– President Obama och Joe Biden är anledningen till att jag är här. Hade de gjort ett bra jobb så hade jag inte varit här. Hade de gjort ett bra jobb hade jag kanske inte ens kandiderat.

”Beundrar hans empati”

Obama fortsätter att gå hårt åt Trump under talet. Han säger att presidenten använder presidentposten som ett slags reality-tv för att få uppmärksamhet. Han säger också att Trump inte har mognat i sin roll som president, eftersom han saknar den förmågan. Något som han anser har påverkat hur pandemin slagit mot landet.

– Konsekvenserna av det misslyckandet är allvarliga. 170 000 amerikaner är döda och miljoner jobb är borta.

Men Obamas tal är också en hyllning till sin tidigare vicepresident Joe Biden. Trots generationsskillnaden säger han att Biden blev som en bror för honom.

– Jag beundrar hans empati, född ur så mycket sorg. Hans empati och anständighet, och tron på att alla räknas, det är Joe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet