Programchefer Charlotta Friborg och Eva Landahl om rapporteringen kring händelserna i USA. Foto: TT

Obekväma åsikter och osanningar ska skildras – och bemötas

Uppdaterad
Publicerad

Det som hände i Washington den 6 januari 2021 kommer för alltid vara inskrivet i den amerikanska historien. Attacken mot kongressbyggnaden, som skedde mitt under det formella fastställandet av resultatet i presidentvalet, är en oerhörd händelse. Vår roll är att rapportera och granska, göra skeendet mer begripligt men givetvis också att vara tydliga när människor, även presidenter, far med osanning.

Våra utsända är de svenska tittarnas ögon och öron i USA. SVT Nyheter har journalister på plats och vi har en stark redaktion på hemmaplan. Det är vårt jobb att låta det som nu sker i USA nå den svenska publiken.

För att den djupa spricka som skär genom det amerikanska samhället ska bli begriplig måste olika sidor höras, även de som ljuger eller står för åsikter som i svenska öron är obekväma. Men de intervjuade ska konfronteras med fakta, deras påståenden ska bemötas med motfrågor och det menar vi också att SVT har gjort när det har varit möjligt.

Under SVT:s bevakning de här dramatiska dagarna har vi regelbundet markerat mot osanna påståenden; Nej, det har inte förekommit valfusk som president Trump påstår. Nej, presidenten har inte vunnit ”en jordskredsseger”. Han har förlorat. Nej, det var inte förklädda vänsteraktivister som stormade kongressen.

De som nu har häktas av amerikansk polis är högerextremister. Nej, den amerikanska strategin för att klara pandemin är inte framgångsrik.

Nästa vecka svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Han vann en tydlig seger. Runt 74 miljoner människor röstade på den sittande presidenten. Många av dem ifrågasätter valresultatet. I en svensk politisk kontext kan det tyckas obegripligt att så många inte litar på de solida demokratiska processerna i det land de säger sig älska.

Om vi ska förstå det som händer just nu, behöver en mångfald av amerikaner höras i SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet