Ocasio-Cortez, 28, slog veteranpolitikern i primärvalen

Uppdaterad
Publicerad

För bara några år sedan arbetade 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez som bartender och servitris för att försörja sin mamma. I går slog hon den demokratiska veteranen Joseph Crowley i primärvalen i New York.
Hon är en del av den unga generation politiker som nu väntas driva Demokraterna vänsterut.

”Det är inte meningen att kvinnor som jag ska ställa upp i val”.

Så började Alexandria Ocasio-Cortez sin valfilm i sociala medier. Uppväxt i Bronx med en mamma från Puerto Rico, och en pappa som försörjde familjen med en liten arkitektbyrå, så är hon långt ifrån den typiska politikern i USA. Lägg till att hennes pappa dog 2008 och att Ocasio-Cortez efter det fick arbeta extra som bartender och servitris för att försörja familjen. Nej, det är inte så det brukar se ut när vi ser på politikers bakgrund i det stora landet i väst.

Slog veteranen

Men Alexandria Ocasio-Cortez lyckades natten till onsdagen, svensk tid, med det de flesta på förhand trodde var omöjligt. Hon slog demokraten Joseph Crowly i primärvalen i New York. Joseph Crowley har suttit i USA:s representanthus för New Yorks 14:e distrikt i 19 år. Han är ett av demokraternas absoluta toppnamn. Ingen har ens vågat utmana honom sedan 2004.

Alexandria Ocasio-Cortez är en av de nya krafterna inom det demokratiska partiet. Hon hör till Bernie Sanders-lägret som vill förnya partiet och driva det vänsterut. Hon vill ha fri sjukvård. Hon vill arbeta mot lobbyisternas makt över politikerna i Washington. Medan hon studerade på Boston University arbetade hon en kort period för senatorn Ted Kennedy. Och under presidentvalet 2016 arbetade hon för Bernie Sanders kampanj.

Vill driva demokraterna vänsterut

Hon är medlem i ”Democratic Socialists of America”. En organisation som har börjat växa sig starkare efter Obama-åren och, framför allt, Bernie Sanders kampanj 2016. De har ett uttalat mål att driva Demokraterna vänsterut. Och de vill göra det genom att få in unga vänstersinnade politiker på Demokraternas mandat.

De vädrar nu morgonluft och hoppas att Alexandria Ocasio-Cortez kan bli deras första medlem som går hela vägen till kongressen. Efter primärvalen är det även mer eller mindre klart att det blir så. Att republikanerna skulle kunna slå demokraterna i Bronx skulle vara än mer överraskande än att Ocasio-Cortez slog ut Crowley.

Överlägsen på sociala medier

Alexandria Ocasio-Cortez primärvalsseger är samtidigt ytterligare en valvinst som till stor del har kommit till på sociala medier. I artiklar i New York-medier har Ocasio-Cortez visserligen själv betonat hur hon är ute och möter väljare. Hur hennes kampanjarbetare knackar dörr och ringer upp väljare för att få dem att rösta. Men samtidigt är hon totalt överlägsen när det kommer till genomslag på internet.

Hon har 150 000 följare på Twitter – att jämföra med Joseph Crowley som, trots att han är ett stort namn inom Demokraterna, inte har mer än drygt 31 000 följare. På Facebook följs hon av närmare 45 000 – medan Crowley har drygt 18 000. Hennes mest visade videoklipp på Youtube har över 160 000 visningar. Crowley har visserligen ett klipp som visats drygt 80 000 gånger – men det är å andra sidan från 2011. När det klippet spelades in arbetade Ocasio-Cortez fortfarande som bartender.

Crowley: Trump är ett hot

Efter primärvalet har nu Joseph Crowley gett sitt stöd till Ocasio-Cortez i valet.

”Trumpadministrationen är ett hot mot allt som vi står för här i Queens och Bronx, och om vi inte vinner tillbaka representanthuset i november kommer vi att förlora den nation vi älskar”, skriver han på Twitter.

Samtidigt fortsatte Alexandria Ocasio-Cortez kampanjen direkt efter valresultatet. På Twitter slog hon direkt efteråt ett slag för Ayanna Pressley, som hoppas kunna göra om samma bragd och bli kandidat för Demokraterna i Massachusetts.

Källa: CNN, New York Times, Ozy, Independent och TT.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod fel siffror angående Joseph Crowleys följar-antal på Twitter och Facebook.

Bakgrund: Opinionsläget och mellanårsvalet

Visa

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Parallellt hålls guvernörsval samt lokala val och folkomröstningar.

I nuläget uppger 46,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 40,5 procent ställer sig bakom en Republikanerna, enligt en sammanställning av tio aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

I realiteten spelar dock lokala frågor in när röster kastas i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 48 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller åtta platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 197 ”säkra” demokratiska platser och 204 republikanska. I 34 fall står det och väger opinionsmässigt.

I nuläget tycker enbart 14,8 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 72,5 procent är av motsatt åsikt.

President Donald Trumps förtroendesiffror har ökat sedan årsskiftet. I nuläget tycker 43 procent att han gör ett bra jobb, att jämföra med 37,2 procent i mitten av december.

Källa: Real Clear Politics/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer