På Kolmården bor trubbnoshörningen Imfoliz och hennes lilla unge. Arten är nära släkt med den nordliga trubbnoshörningen som det bara finns fyra stycken kvar av. Foto: TT

Och så var de bara fyra kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nyss var de fem vita noshörningar kvar på jorden, en hane och fyra honor. På måndagen avled den 31-åriga honan Nabire efter en tids sjukdom.

Den 31-åriga vita noshörningen Nabire dog på måndagen efter en tids sjukdom och nu finns det vara fyra vita, eller som de egentligen heter – nordliga trubbnoshörningar, kvar i världen. Nabire bodde på ett zoo i Tjeckien och det var också där hennes liv tog slut, skriver CNN.

– Det är en enorm förlust, Nabire var den snällaste noshörningen vi hade här på zoot, säger direktören Premysl Rabas i ett pressmeddelande.

Vaktas dygnet runt

Artens enda levande hane heter Sudan och bor i en nationalpark i Kenya där han vaktas dygnet runt av beväpnade vakter. Sudan har även fått sitt horn avsågat för att undvika att bli skjuten av tjuvskyttar.

Den nordliga trubbnoshörnen har under lång tid jagats för sitt horn, som i vissa delar av Asien sägs bota sjukdomar. Nu ligger hoppet för artens fortlevnad på Sudan och hans två partners Fatu och Najin som bor i samma nationalpark i Kenya.

– Sudan är gammal och kan kanske behöva hjälp att föröka sig, säger reservatets veterinär George Paul.

Han lägger också till att även honorna är gamla och det är inte säkert att det kan bli några ungar.

Fjärde finns i San Diego

Den fjärde levande vita noshörningen är Nola och hon lever på ett zoo i San Diego.

Den sydliga trubbnoshörningen är vanligare än den nordliga och i bästa fall kan en hona från den arten agera surrogatmamma för att föra den nordliga vita noshörningen vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer