Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när oppositionen pressar Boris Johnson i parlamentet. Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Boris Johnson pressades i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson pressades hårt under onsdagens frågestund i parlamentet.

Både personer inom oppositionen och det egna partiet vill se en ny ledare.

Labours partiledare Keir Starmer inledde frågestunden med att såga ursäkterna som premiärministern kommit med efter de senaste veckornas avslöjanden om festande vid premiärministerns residens under pandemin.

Han kallade bland annat Johnsons försvar för löjligt och frågade Johnson om han tänker avgå.

– Nej, blev premiärministerns svar.

Han duckade dock för flera frågor under utfrågningen, med hänvisning till den pågående utredningen.

Även Ian Blackford, ledare för Scottish National Party, sågade Johnsons ursäkter.

– Den senaste ursäkten är den mest patetiska av dem alla, att ingen talade om för premiärministern att han bröt mot sina egna regler. Det är patetiskt. Premiärministern tar det brittiska folket för idioter. Avgå, säger han. 

Sex parlamentsledamöter vill att han avgår

Men tonen mot Johnson har även hårdnat inom hans egna parti, Konservativa partiet, även om de inte ställde lika tuffa frågor som oppositionen under utfrågningen.  

Sex konservativa parlamentsledamöter begär nu offentligt att Johnson avgår.

– Jag har tillbringar veckor och månader med att försvara premiärministern mot väljare som ofta varit arga och påmint dem om hur han lyckats leverera Brexit, vacciner och många andra saker. Men jag förväntar mig att mina ledare tar ansvar för sina handlingar, säger förre detta brexitministern David Davis, som vill att Johnson lämnar över till någon annan.

En parlamentsledamot, Christian Wakeford, har även beslutat att hoppa av partiet och gå över till Labour eftersom premiärministerns beteende varit skamligt, som han ser det, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Brev om misstroende inskickade

Inför frågestunden hade även ett dussintal parlamentsledamöter, som tillsattes 2019, träffats för att diskutera Johnsons politiska framtid.

Mötet som ägde rum under tisdagskvällen, och som benämns som ”Pork pie putsch”, har fått stor uppmärksamhet i brittiska medier. För att Johnson ska ställas inför ett misstroendevetum krävs nämligen att 54 av de totalt 360 konservativa parlamentsledamöterna skickar in hemliga brev till den så kallade 1922-kommittén och efter mötet uppges 20 brev ha skissats på eller skickats in, rapporterar The Guardian.

I nuläget väntas Johnson förlora en sådan omröstning, om den blir av. Hur många brev som kommit in är kommitténs ordförande Graham Brady dock ensam om att känna till.

Oppositionen inom partiet har av kretsen kring Johnson avfärdats som en Pork Pie Plot, ”köttpajskomplott”, eftersom den tros ledas av ledamöter från de delar av centrala England där sådan paj kommer ifrån.

Stödet bland väljare har också rasat. Enligt den senaste opinionsundersökningen, som brittiska The Observer publicerade förra veckan, anser sex av tio britter att premiärministern bör avgå. Bland de som röstade fram honom är stödet dock något högre, nästan hälften vill se en ny ledare.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om utfrågningen på SVT Play.

Detta har hänt – Partygate på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se turerna kring “Party Gate”. Foto: Jessica Taylor, Andy Rain/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer