Aktivister i Taiwans huvudstad Taipei under en demonstration för samkönade äktenskap. Arkivbild. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Ödesdag för homoäktenskap i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Taiwan utgör en fyrbåk för hbtq-rättigheter i Asien, och nu ska en tung pusselbit i en mångårig strid kring samkönade äktenskap läggas.

I dag går taiwaneserna till folkomröstning i frågan.

– Vi är mycket nervösa. Det är som en dragkamp, säger aktivisten Jennifer Lu.

I maj i fjol fastslog Taiwans författningsdomstol att en lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot grundlagen. Detta sedan parlamentet röstat igenom ett förslag om att ge homosexuella laglig rätt att gifta sig, som första land i Asien. Enligt domstolen ska den gamla lagen ändras inom två år, annars får samkönade par automatiskt rätt att gifta sig.

Men regeringen har gjort få framsteg med att ta fram en ny lag, och under tiden har konservativa grupper tvingat fram folkomröstningen.

Liberala och konservativa krafter ställs mot varandra

På lördagen ställs de liberala och konservativa krafterna mot varandra. Om mer än 25 procent av Taiwans knappt 19,8 miljoner väljare röstar för folkomröstningens förslag om att äktenskap bara ska tillåtas mellan en man och kvinna, och om ja-sidan är större än nej-sidan, måste regeringen skriva ett lagförslag utifrån valresultatet som sedan avgörs i parlamentet.

Opinionsundersökningar oroar aktivisterna

Opinionsundersökningar tyder på att nej-sidan förlorar, men aktivisterna har inte gett upp.

– Vi hoppas att kärleken och jämlikheten vinner, säger Suki Chung på Amnesty International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.