Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnanten om framtiden för Rafah: ”Man måste hjälpa de civila barnen” Foto: SVT/AFP

Offensiven i Rafah närmar sig: ”Måste flytta på civila”

Uppdaterad
Publicerad

Rafahs civila måste förflyttas innan den israeliska militären kan genomföra en markoffensiv. Det säger Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan.

– Det finns ett antal steg som måste passeras, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Omvärlden har fördömt planerna på en markoffensiv i Rafah, som enligt FN kan leda till ”slakt”. Benjamin Netanyahu är dock fast besluten att genomföra offensiven.

– Det kommer att ske, det finns ett datum, sa premiärministern i ett uttalande i veckan.

Krig mellan Israel och Hamas

Kan förflyttas till Khan Yunis

Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, ser flera hinder på vägen för Israel, inte minst när det gäller risken för civila dödsoffer.

I Rafah befinner sig just nu 1,2 miljoner människor – på en yta lika stor som Linköping.

– En stad är inte lämpad för en militäroperation. När den sen är fylld av oskyldiga blir den än mer olämplig. Om Israel nu infriar sina löften måste man förbereda och hjälpa de civila att ta sig därifrån, säger Anders Ekholm.

”Stor höstack”

Terrorstämplade Hamas, som enligt bedömare har tusentals soldater i staden, kan dessutom utnyttja situationen och gömma sig bland civila, menar Ekholm.

– Det blir svårt att hitta nålarna i en så stor höstack. Ett av övervägande som Israel måste göra är hur intensiv operationen måste vara för att den här räven (Hamas reds. anm.) inte ska slinka dem ur näven igen.

Var ska de civila ta vägen? Hör Anders Ekholm berätta om den stundande markoffensiven i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet