Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spaniens och Belgiens premiärministrar reste till gränsen mot Gaza månaden efter krigsutbrottet för att kritisera både Hamas attack och hur Israel förde kriget. Tobias Billström (M) svarar varför han inte gjorde samma sak i klippet. Foto: SVT

Billström (M): Regeringen motsätter sig en offensiv i Rafah

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kom beskedet att Israel drar tillbaka trupper från södra Gaza. Detta i förberedelse för en operation i Rafah, uppger Israels försvarsminister Yoav Gallant.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gästar på kvällen Agenda och säger att den svenska regeringen motsätter sig en markoffensiv.

– Om det är så att tillbakadragande förebådar en markoffensiv i Rafah är det mycket allvarligt och något den svenska regeringen absolut motsätter sig, säger han.

Billström säger även att en militär operation i Rafah, där han säger att det befinner sig 1,5 miljoner, skulle få mycket allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är inte någonting som vi är beredda att acceptera. Och det har också framförts mycket tydligt via EU och också bilateralt från Sverige till den israeliska regeringen.

Inget svar om sanktioner

Billström ville inte svara på frågan om EU borde driva på sanktioner mot Israel.

– Sanktioner i detta sammanhanget måste kopplas till man har möjlighet att sätta kraft bakom orden. USA i detta sammanhanget har större möjligheter att påverka Israel än vad EU har.

Han svarade även på kritiken mot honom om att han varit tyst och mild i sin kritik mot Israels krigföring. Kritik han inte håller med om, utan säger att regeringen varit konsekventa i sina ställningstaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet