Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Läkare utan gränser: ”Det är otroligt oroande siffror.” Foto: AP/SVT

Larmet inifrån Gaza: Lever på 245 kalorier per dag

Uppdaterad
Publicerad

Hungersnöden i Gaza blir allt värre och situationen är desperat. En ny rapport från Oxfam visar att människor i norra Gaza har tvingats leva på ett genomsnitt av 245 kalorier om dagen.

– Det är lika mycket som att man skulle äta två bananer på en dag. Det är extremt lite, säger Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser Sverige.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska en vuxen människa äta mellan 2 000 till 2 500 kalorier per dag, beroende på ålder och kön. Människorna i Gaza äter cirka 10 procent av det rekommenderade kaloriintaget. En siffra som är mycket oroande enligt Mia Hejdenberg.

– Det är en katastrofal situation. Det är otroligt svårt att få in förnödenheter just nu på grund av hårda kontroller och den hårda regleringen inne i Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Kroppen lägger successivt av

Att få i sig så lite kalorier har en stor negativ påverkan på kroppen och hälsan. När kroppen inte får i sig tillräckligt med energi så börjar den stänga ner olika viktiga funktioner.

– Man får ofta en sämre cirkulation, försämrad ork, man får svårare att röra på sig. Desto längre tid det går så börjar kroppen också att bryta ner muskler. Så ser det ut successivt tills kroppen inte längre orkar och lägger ner helt, säger Hejdenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet