Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s kartläggning av hjälpkonvojens färd längs kustvägen al-Rashid, innan den dödliga attacken. Inom loppet av några minuter miste sju hjälparbetare livet. Foto: TT/EPA/Mapcreator

Kritik mot Israels utredning av attack mot hjälpkonvoj i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer dödades när en hjälpkonvoj från organisationen World Central Kitchen attackerades av den israeliska militären i västra Gaza.

Israel menar att det var ”ett allvarligt misstag” – och pekar ut två orsaker till händelsen. Samtidigt avfärdas förklaringarna från det israeliska försvaret av flera aktörer, som kräver en oberoende utredning.

Den israeliska armén sa inledningsvis att ”ett antal beväpnade män” befann sig i närheten av konvojen, men bad senare om ursäkt efter att ha erkänt att dess soldater inte följde protokoll eller hade fått avgörande information om det på förhand godkända humanitära uppdraget.

Två högre officerare har avskedats, efter att den israeliska militären (IDF) utrett den dödliga attacken i Gaza den 1 april. Ytterligare tre har stängts av.

Krig mellan Israel och Hamas

Israel pekar ut två tydliga misstag som orsak till händelsen: Missförstånd kring hjälpfordonen och att vad som tros ha varit en väska misstogs för ett vapen. Enligt Times of Israel ska en officerare ha misstänkt att en beväpnad Hamas-anhängare färdades i en av bilarna.

Kräver oberoende utredning

IDF:s rapport avfärdas dock av flera aktörer.

World Central Kitchen, den humanitära organisationen vars hjälparbetare dödades, kräver i ett uttalande en grundlig utredning av attacken mot de WCK-märkta fordonen:

”Vi har bett regeringarna i Australien, Kanada, USA, Polen och Storbritannien att tillsammans med oss ​​kräva en oberoende utredning från tredje part av dessa attacker, inklusive om de utfördes avsiktligt eller på annat sätt bröt mot internationell lag.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De siktade avsiktligt på oss.” Hör José Andrés, spansk-amerikansk kock och grundare av World Central Kitchen, om det dödliga flyganfallet, och Israels förklaring till händelsen. Foto: Reuters.

Även regeringsföreträdare i Polen, Storbritannien och Australien – tre av de länder som hjälparbetarna kom ifrån – vill se en helt oberoende granskning.

– Vi har gjort klart att den information vi hittills har fått inte lever upp till det vi förväntar oss, säger den australiska utrikesministern Penny Wong.

Enligt BBC utsätts Israel nu för påtryckningar från viktiga västerländska partners för att resultatet av utredningen ska offentliggöras.

”Dessa resultat måste publiceras i sin helhet och följas upp med en helt oberoende granskning”, skriver Storbritanniens utrikesminister David Cameron på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet