Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s kartläggning av konvojens färd genom Gaza innan den dödliga attacken. Foto: TT/EPA/Mapcreator

Så gick attacken mot hjälpkonvojen till

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april attackerades en hjälpkonvoj från organisationen World central kitchen i Gaza. Sju personer dödades och israels militär gick senare ut med en ursäkt.

Med hjälp av vittnesmål och geolokaliserade bilder kan SVT beskriva hjälparbetarnas färd genom Gaza, minuterna innan den dödliga attacken.

Israels militär (IDF) har bekräftat att man skjutit mot konvojen, men menar att det var ett misstag då mörkret gjorde det svårt att bekräfta identiteten på fordonen.

Under torsdagen sa Raquela Karamson, talesperson för Israels regering, att man kommer justera sina strategier i Gaza efter händelsen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vi kommer ändra våra tillvägagångssätt för att se till att det här inte händer igen.

Vapnet som experterna pekar på

Men flera världsledare och internationella hjälporganisationer har markerat hårt mot Israel efter den dödliga attacken och uppmanat till en oberoende utredning. Flera hemländer till de dödade hjälpmedarbetarna har också inlett sina egna brottsutredningar.

Det är ännu inte bekräftat vilken typ av vapen som användes men flera internationella vapenexperter har pekat på så kallade Spike-robotar, avfyrade från israeliska drönare.

Och grundaren till World central kitchen, Jose Andres, är skeptiskt till IDF:s ursäkter och menar att händelsen var avsiktlig.

– Inget demokratiskt land ska skjuta på humanitära organisationer, speciellt inte med dagens teknik där du kan se allt. Det flyger drönare i Gaza nonstop, det finns inget som rör på sig som IDF inte vet om.

Se SVT:s kartläggning av konvojens färd genom Gaza innan den dödliga attacken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet