Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanspersonal bär döda hjälparbetare. Foto: Reuters

Sju hjälparbetare döda efter flyganfall i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Sju av World Central Kitchens hjälparbetare har dödats i ett israeliskt flyganfall, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.

Bilder från Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza visar flera döda hjälparbetare, skriver AP.

Sent under måndagen kom rapporter om hjälparbetarnas död. Under tisdagen skrev AP att det fanns bilder på kropparna från ett sjukhus i Gaza. Flera av de döda kropparna ska ha haft hjälporganisationens logga på sina kläder.

Organisationen bekräftar att de döda är från Storbritannien, Polen, Australien, Palestina och USA/Kanada (dubbelt medborgarskap).

”Detta är oförlåtligt”

Hjälparbetarna reste i tre bilar med organisationens logga då attacken inträffade. Detta efter att de lämnat 100 ton mat och organiserat sin resväg med den israeliska militären, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

”Detta är inte bara en attack mot WCK, detta är en attack mot humanitära organisationer som hjälper i de mest akuta situationer där mat används som vapen. Detta är oförlåtligt”, säger organisationens vd Erin Gore.

World Central Kitchen är organisationen bakom de uppmärksammade skeppen med mat till Gaza men nu pausar de sin verksamhet i regionen.

Israel erkänner attacken

Israels premiärminister bekräftade under tisdagseftermiddagen att det var Israel som låg bakom attacken.

– Tyvärr inträffade under den senaste dagen en tragisk incident med en oavsiktlig attack från våra styrkor mot oskyldiga människor i Gazaremsan, sade han i ett uttalande.

SVT har sökt World Central Kitchen som hänvisar till sitt pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.