Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Morgan Johansson (S) om det nya förslaget: ”Sverige borde ta initiativ” Foto: Håkan Claesson/SVT

S uppmanar regeringen att skicka svensk biståndsflotta till Gaza: ”Borde prioriteras”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör ta täten och skicka en europeisk biståndsflotta till Gaza. Det anser Socialdemokraterna som tycker att uppdraget bör ges till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och biståndsmyndigheten Sida.

– Sverige bör ta ett initiativ och försöka få med sig europeiska länder, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S, till SVT.

Socialdemokraterna uppmanar regeringen att skicka en svensk biståndsflotta lastad med mat och mediciner så fort som möjligt, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Vi har redan haft en situation där man har kunnat lossa förnödenheter via den havskorridor som är på väg att öppnas. Då tycker vi att Sverige också ska använda sig av den, säger han och fortsätter:

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är inte första gången Sverige genomför räddningsaktioner och bistår med förnödenheter vid ganska akuta skeden.

Enligt en färsk FN-stödd rapport från IPC uppges 1,1 miljoner av Gazas befolkning uppges lida av ”katastrofal hunger”.

Regeringen vill invänta EU-initiativ

Insatsen bör finansieras genom biståndsbudgeten, anser Johansson utan att nämna någon konkret siffra. Det är upp till regeringen ”att räkna på”.

– Vi har mycket pengar avsatta för Sidas biståndsverksamhet. Det här är en av de stora internationella katastroferna just nu, då borde det prioriteras.

Biståndsministern: ”Pågår diskussioner”

När SVT frågar biståndsministern Johan Forssell (M) om oppositionens förslag kommenterar han inte det specifikt, men skriver att regeringen har ökat det humanitära biståndet med 400 miljoner sedan oktober.

”Det pågår sedan en tid tillbaka diskussioner om etablerandet av en maritim korridor från Cypern och Sverige deltar redan aktivt i de diskussionerna”, skriver han och fortsätter:

”Samtidigt är det tydligt att den enda införselvägen som kan möta omfattningen av de humanitära behoven, är att öka tillträdet via land. Varken sjövägen eller via luften kommer ens i närheten av vad som behövs”.

Morgan Johansson om potentiella risker med insatsen, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet