Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälpen som kommer in till Gaza är otillräcklig. Men det som når in kommer via tre olika vägar. Foto: Reuters

De tre vägarna: Så kommer hjälpen in i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en hjälpsändning med mat och förnödenheter är på väg till Gaza via havsvägen. Det är den andra leveransen med mat från Cypern på två veckor.

Hjälpsändningen är en konvoj som består av tre fartyg som tillsammans fraktar nära 400 ton mat.

Biståndet via Cypern blev möjligt för att cypriotiska myndigheter i samarbete med Israel har upprättat en havskorridor för att underlätta att kontrollerade laster ska kunna levereras till Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Den amerikanska välgörenhetsorganisationen World Central Kitchen (WCK) arrangerade uppdraget med den spanska välgörenhetsorganisationen Open Arms, med finansiering främst från Förenade Arabemiraten och stöd från cypriotiska myndigheter.

Konvojen lämnade hamnen i Lanarca, Cypern den 30 mars och väntas anlända till Gaza under morgonen den 1 april, enligt Marine Traffic.

För två veckor sedan anlände det första fartyget med förnödenheter till Gaza. Då levererades 200 ton livsmedel.

FN varnar för svält

FN har varnat för att svält är nära i de norra delarna av Gazaremsan där cirka 300 000 människor befinner sig. Enligt FN kan halva Gazas befolkning, 2,3 miljoner människor, drabbas av svält i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet