Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En yttervägg täckt i svart och hela avdelningar totalförstörda – WHO:s team vittnar om omfattande förödelse i al-Shifa. Foto: Reuters

WHO från Gaza: ”Sjukhuset al-Shifa är i ruiner”

Publicerad

Bara spillror återstår av al-Shifasjukhuset i Gaza efter Israels senaste belägring. Det uppger WHO, som nu fått tillträde till det krigshärjade sjukhuset.

– Här och där ser man kroppar som ligger och ruttnar under Gazas sand, det är otänkbart hemskt, säger Ayadil Saparbekov WHO:s utsända.

I samarbete med flera FN-organ har världshälsoorganisationen (WHO) besöka vad som återstår av Al-Shifa-sjukhuset i Gaza, för att bland annat bedöma möjligheterna för en framtida återuppbyggnad, enligt ett pressmeddelande.

”Inga patienter finns kvar. De flesta byggnaderna har antingen omfattande skador eller är helt förstörda och majoriteten av utrustningen är oanvändbar eller förkolnad”, skriver man.

Krig mellan Israel och Hamas

– Här och där ser man kroppar som ligger och ruttnar under Gazas sand, det är otänkbart hemskt, säger Ayadil Saparbekov WHO:s utsända.

Bara 10 sjukhus kvar

WHO-teamet på plats uppger att ödeläggelsen är så stor att sjukhuset är fullkomligt obrukbart och att det är osannolikt att man kommer kunna återställa grundläggande medicinsk kapacitet på annat än lång sikt.

”Av de 36 huvudsakliga sjukhus som vårdat fler än 2 miljoner Gazabor så är bara 10 någorlunda fungerande, även de med allvarliga begränsningar på vilken vård de kan tillhandahålla”, skriver WHO om situationen i Gaza.

Patienter dödade under räden

Israel hävdar att Hamas hade omgrupperat sig vid sjukhuset och säger att man har dödat 200 påstådda terrorister under räden.

Uppgifterna har inte verifierats av någon oberoende part och de myndigheterna i det Hamasstyrda Gaza menar i sin tur att omkring 400 människor dödades av de israeliska styrkorna.

Minst ett 20-tal patienter dog under räden, enligt WHO.

Se bilderna från besöket vid Al-Shifa-sjukhuset i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet