Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Lagerholm på Läkare utan gränser besökte för ett år sedan ett högteknologiskt sjukhus – nu ser hon bara ruiner: ”Svårt att föreställa sig”. Foto: AP, Reuters

Läkare utan gränser: Ett högteknologiskt sjukhus i ruiner

Uppdaterad
Publicerad

Israel har lämnat Gazas största sjukhus al-Shifa. Bilder från platsen visar hur det lämnats i ruiner.

– Det kommer nog vara väldigt svårt att bedriva någon slags sjukvård inne i al-Shifa, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser.

Under måndagen bekräftade Israels militär (IDF) att man drar sig tillbaka från al-Shifasjukhuset efter den senaste militära framstöten som inleddes den 18 mars. Delar av sjukhuset rapporteras ha satts i brand.

– Det som en gång var ett högteknologiskt sjukhus ligger nu bara i ruiner, säger Frida Lagerholm.

Krig mellan Israel och Hamas

Hon varnar nu för att det blir allt svårare att bedriva sjukvård inne i Gaza.

– Det råder brist på precis allt: vatten, mat, medicinska förnödenheter. Vi har tidigare beskrivit det som ett helvete på jorden och det bara fortsätter.

Israel har anklagat Hamas och Islamiska Jihad för att förskansa sig på civila platser som sjukhus, något Hamas förnekar. Tiotusentals Gazabor har sökt skydd och vård på sjukhus.

Oklart hur många som dödats

Liken efter tiotals människor ska ha hittats vid och i fastigheten. Men den totala dödssiffran är fortfarande oklar.

Hamas hävdar att israeliska styrkor har dödat 400 palestinier i samband med räden mot al Shifasjukhuset. IDF däremot, hävdar att man dödat 200 stridande och gripit hundratals fler. Man förnekar att man dödat några civilpersoner. Två israeliska soldater ska ha dödats.

Enligt FN hade på måndagen minst 21 av sjukhusets patienter dött sedan attacken inleddes. Men den siffran gäller alltså bara patienter, och inte sjukhuspersonal, flyktingar eller andra civila inne på sjukhuset.

Se bilder från al-Shifasjukhuset i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet