Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fortfarande fullständigt kaos” – hör vittnesmålen från sjukhus i Gaza. Foto: Reuters/WHO

Larmet inifrån sjukhuset: ”Ett rent och skärt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på sjukhusen i Gaza blir allt mer akut, vittnar hjälporganisationer om.

– Det är ett rent och skärt helvete, säger Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser Sverige.

Dagen innan julafton besökte Världshälsoorganisationen WHO Al-Shifa-sjukhuset och tre andra sjukhus i Gaza för att leverera förnödenheter. Sean Casey, samordnare för medicinska akutteam vid WHO, sa vid besöket att det är en ”absolut misär”.

– Kritiska fall, läkare och sjuksköterskor som har fullt upp, människor som ropar att de behöver blod till sin son och dotter som är döende.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt WHO var Al-Shifa en gång Gazas största sjukhus, men kriget har minskat sjukhusets kapacitet. Frida Lagerholm vid Läkare utan gränser beskriver situationen på sjukhusen i Gaza som ”förjävlig”.

– Det kommer desperata rop från sjukhusen, de få som fortfarande fungerar. Många sjukhus ligger i ruiner. Det vi hör från personalen är att situationen är fruktansvärd.

Mycket av sjukvården har kollapsat

Frida Lagerholm beskriver hur det kommer hundratals patienter till sjukhusen varje dag, att det är brist på allt och att läget blir allt mer akut.

– Samtidigt bombas sjukhus, ambulanser attackeras och människor som försöker ta sig till sjukhus blir attackerade. Mycket av sjukvården har redan kollapsat. Vi ser familjemedlemmar bära anhöriga till sjukhusen mitt i en brinnande krigszon.

”Vapenvila behövs”

Vid sitt besök på sjukhusen sade WHO:s Sean Casey att en vapenvila behövs.

– Läkarna och sjuksköterskorna här gör sitt bästa. Deras bästa kommer aldrig att räcka till förrän det blir vapenvila.

Israel förnekar att man riktar in sig på civila i Gaza och anklagar Hamas för att bygga tunnlar och militär infrastruktur bland annat under sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet