Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter långa förhandlingar så kom slutligen FN-beskedet: det blir ingen direkt vapenvila, istället rör det sig om ”en urvattnad version” enligt SVT:s korrespondent. Foto: SVT

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom en Gazaresolution

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagars fördröjning och uppskjutna omröstningar har FN:s säkerhetsråd enats om en resolution i kriget i Gaza men det uppmanas inte till eldupphör.

– USA vill inte se ett eldupphör för att de anser att det tjänar bara Hamas på, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Resolutionen säger att biståndet till Gaza ska öka och uppmanar till brådskande åtgärder för att omgående tillgodose säkert och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza.

– Det här kanske innebär att den humanitära situationen för de många internflyktingar som finns runt om i Gaza kan bli lite, lite bättre, säger Fouad Youcefi.

Krig mellan Israel och Hamas

Omröstningen har skjutits upp fyra gånger och skulle egentligen ägt rum i måndags. Då fanns en mening med i resolutionen som uppmanande till att avbryta våldsamheterna för att kunna få in det humanitära biståndet.

– Den meningen finns inte längre kvar eftersom USA har förhandlat med bland annat Förenade Arabemiraten hela veckan och tagit fram en urvattnad version av den ursprungliga resolutionen.

Både Ryssland och USA kunde ha lagt in sitt veto mot resolutionen men de avstod istället från att rösta, enligt AP.

”Det är brist på allt”

Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser, är besviken på att eldupphör inte finns med i resolutionen.

– Det är en skandal som påverkar den humanitära och medicinska situationen inne i Gaza, säger Frida Lagerholm.

Lagerholm beskriver situationen i Gaza som katastrofal och att den humanitära situationen är extremt allvarlig.

– Det är akut brist på precis allt. Mat, vatten, medicinska förnödenheter, bränsle, el. Men framförallt är det säkerheten, det finns ingen säkerhet i Gaza. Man hade hoppats in i det sista att vapenvilan skulle finnas med i resolutionen, säger Frida Lagerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet